Велико Търново. Комисия, сформирана със заповед на областния управител Людмила

...
Велико Търново. Комисия, сформирана със заповед на областния управител Людмила
Коментари Харесай

Kомисия проверява свлачището в Сухиндол

Велико Търново. Комисия, образувана със заповед на регионалния шеф Людмила Илиева, извърши оглед на място на тунелен сектор от основен силов канал в региона на свлачището по пътя за язовир „ Александър Стамболийски “, община Сухиндол. От Областна администрация – Велико Търново прецизират, че ръководител на групата е зам. губернаторът Огнян Стоянов. Целта на комисията е да обясни зародилите въпроси по отношение на установени подземни води в зоната на изграждащата се укрепителна структура в региона. Част от тунела попада наоколо до зоната на записано от Геозащита - Плевен свлачище. През 2021 година е стартирало осъществяването на строително-монтажни работи за подсилване на локализираната свлачищна активизация, с възложител Община Сухиндол. Извършването на действия по огледа е по отношение на констатации и рекомендации от „ ГЕОЗАЩИТА ” ЕООД - клон Плевен. По време на огледа на укрепителните строително-монтажни работи и по съответно на локализираните подпочвени води, се следи теч на подпочвени води при спряно водоподаване по основния силов канал.
Комисията откри, че към деня на инспекцията произхода на локализираните подпочвени води в зоната укрепителните действия не е от Главен силов канал, язовир „ Ал. Стамболийски “. За взимане на дефинитивно решение от комисията, по отношение на възобновяване осъществяването на строително-монтажни работи за подсилване на локализираната свлачищна активизация, е належащо:

1. НЕК ЕАД, Предприятие „ Язовири и каскади “ да продължи поддържането на контролно-измервателните системи (дренажни заключения, дренажни кладенци и др.) ситуирани в зоната на тунелен сектор от основен силов канал, ЯР „ Ал. Стамболийски “;

2. Изпълнителя на обекта предпочитано да се построи плануваните в плана за укрепването на свлачището отводнителните мероприятия.

3. Да се планува построяването на контролно-измервателна система от пиезометрични наблюдателни точки в обсега на свлачището за следене режим на подземните води.

4. Уловените води от локализираните подпочвени води да се отведат безаварийно отвън зоната на свлачищната активизация към отводнителните уреди на пътя.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР