Велико Търново. 35 отбора от цялата страна са поканени за

...
Велико Търново. 35 отбора от цялата страна са поканени за
Коментари Харесай

Велико Търново: Продължава Международният турнир по свободна борба в чест на Никола Петров в Горна Оряховица

Велико Търново. 35 тима от цялата страна са поканени за присъединяване в Международния шампионат по свободна битка, чийто хазаин е Горна Оряховица, оповестиха от пресцентъра на Общината . Състезанието се провежда от СКБ „ Локомотив “ и Община Горна Оряховица. Турнирът е за деца родени през 2006 година, 2007 година и 2008 година, и е отдаден на 145 години от рождението на първия български международен първенец по битка Никола Петров. Непобедимият горнооряховчанин е провъзгласен за най-силния мъж на ХІХ век. Турнирът е отдаден също и на 45 години от откриването на Спортна зала „ Никола Петров “ и 25 години от основаването на Спортен клуб по битка „ Локомотив “. Заявки са подали по един тим от Румъния и Македония. Вчера се организира техническата конференция и кантара за състезателите, а формалното разкриване на шампионата, битките и награждаването на спечелилите ще бъдат през днешния ден. Класираните на призови места ще получат медали. Ще бъдат връчени купи за най-техничен и най-резултатен играч и огромния приз „ Никола Петров “.
На 19 декември в Зала 1 на Община Горна Оряховица ще бъде показан биографичен филм за Никола Петров.
Никола Петров е роден в Горна Оряховица на 19 декември 1873 година. Като градинарски служащ в Румъния се увлича в битката и едвам 25 годишен – на 20 юли 1898 година печели в Ню Йорк званието „ Шампион на Америка “. През идната година във Виена става Европейски първенец по класическа битка. На първото международно ревю в Париж през 1900-та година побеждава дотогавашния международен първенец – французина Пол Понс и става първият българин международен първенец по класическа битка, спечелил званието „ Най-силния човек на ХІХ век ”. Носител е на копринена лента с надпис „ Най-силния човек на ХІХ век ”, значка на Почетен легион и премия от 30 хиляди франка.
През 1909 година е определен за почетен член на Горнооряховското гимнастическо сдружение “Юнак ”. През 1912 година е преводач на фронта при щаба на І българска войска. От 1920 до 1922 година има три срещи с министър ръководителя на България Александър Стамболийски за разискване проблемите на българския спорт. През 1921 година основава частна школа по битка в столицата, която управлява и персонално образова в нея младите борци.
Умира прекомерно млад на 2 януари 1925 година и два дни по-късно е заровен в родния си град Горна Оряховица.
През 1962 година получава посмъртно званието „ Заслужил занаятчия на спорта “. В негова чест от 1963 година в страната ни стартира годишно осъществяване на интернационалните шампионати по класическа битка, като на спечелилите от 1971 година се връчва и “Златен пояс на Никола Петров ”.
По случай 100 годишнината от рождението му в Горна Оряховица му е повдигнат монумент и е издигната Спортна зала, носеща неговото име.
През 1998 година Никола Петров е разгласен за Почетен жител на Горна Оряховица.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР