Великден наближава и все повече попадаме в плен на магията

...
Великден наближава и все повече попадаме в плен на магията
Коментари Харесай

Какво да правим с червеното яйце от миналия Великден

Великден наближава и от ден на ден попадаме в плен на магията и вълненията около този ярък християнски празник.

Докато чакаме пролетта да разцъфне с хубаво време и празнично въодушевление, взехме решение да ви разкрием за поверията, свързани с първото алено яйце, което боядисваме на Великден.

Една от най-широко признатите обичаи на Великден е боядисването на първото яйце в червен цвят. С него домакините „ мажат “ бузките и челата на децата, благославяйки ги с пожелания за здраве и шанс.

След това първото яйце се слага пред иконата вкъщи или в кандило, където може да остане до идната година.

Някои хора занасят първото алено яйце в църквата на самия Великден, само че други го резервират чак до идващия празник.

Според обичайните вярвания по него може да се гадае каква година изпращаме, както и какво ни чака през идната. Освен това се счита, че аленото яйце ще донесе шанс и благодат вкъщи, както и ще го пази от зли сили и неприятели.

В другите краища на България има разнообразни поверия и ритуали, свързани с миналогодишното великденско яйце.

Обикновено то се пази до Велики четвъртък на идната година, когато е и първият ден, в който може да се боядисат новите яйца за празника.

В предишното хората не спирали да имат вяра в силата на аленото яйце през цялата година, като на някои места даже го поставяли под възглавницата на детето, в случай че било болно.
  Тъй като градината вкъщи е била главен източник на прехраната на фамилията, домакините постоянно заравяли миналогодишното яйце в двора, с цел да донесе изобилие. Ако нямате градина, само че желаете да спазите този бит, можете да го заровите покрай някое дърво. Други имат вяра, че по яйцето може да се гадае каква година ни чака, по тази причина го разчупват. Ако яйцето се е запазило крепко, това се счита за знак, че ви чака добра и щастлива година. Изгнилото и почерняло от вътрешната страна яйце пък се счита за неприятна прокоба. След това яйцето се хвърля в течаща река, а най-добре е, в случай че по същото време вали дъжд.

Вярва се, че в случай че черупката на яйцето е леко пукната, значи в дома са влизали недоброжелатели. Ако пък жълтъкът му е пресъхнал и го чувате при разлюляване на яйцето, значи то е попило заболявания и несгоди от вкъщи и по този начин е предпазило цялото семейство.

Може да се чудите дали едно яйце, сварено преди година, не се вмирисва за толкоз дълъг интервал. В случай че черупката му е цяла, няма да имате никакъв проблем с това.

Ако въпреки всичко това ви тормози, може да го държите в хладилника или фризера до идващия Великден.
  Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР