Вече пет години Софийска военна прокуратура се крие зад следствената

...
Вече пет години Софийска военна прокуратура се крие зад следствената
Коментари Харесай

Пет години Военна прокуратура мълчи как пет кашона със секретна информация за политици, бизнесмени и бандити се оказаха в частен дом в Банкя

Вече пет години Софийска военна прокуратура се крие зад следствената загадка, бездейства и замита под килима на правораздаването абсурден случай. Той бе оповестен персонално от някогашния основен прокурор Иван Гешев. Става дума за 5 кашона с документи с гриф по Закона за отбрана на класифицираната информация (ЗЗКИ) открити при претършуване в жилището на някогашен чиновник в работа „ Архив “ на Министерство на вътрешните работи. За необикновената находка заяви персонално Гешев на 15 октомври 2020 година в Народното събрание при показване на отчет за активността на прокуратурата по използването на закона за първите осем месеца от годината. Според Гешев в мистериозните кашони „ … се съдържа информация за съвсем всички знакови политици след 1989 година, за съвсем всички престъпни престижи и съвсем всички предприемачи след 1989 година, в това число и истински документи за магистрати “.

Пет години по-късно обаче няма никакво развиване по скандалния случай,

както и информация, какво е подхванало държавното обвиняване. Бездействието предизвика през май 2022 година Методи Андреев, някогашен ръководител на Комисията по досиетата(2001-2003) и Серафим Стойков, някогашен началник на работа „ Архив “ към Министерство на вътрешните работи да изпратят до осем държавни институции, с искане за повече светлина към скандалния случай.
Тогава дадоха отговор единствено от Върховна касационна прокуратура, ДАНС и Министерство на вътрешните работи. ВКП в действителност не дава никакъв отговор, а осведоми напълно изсъхнало, че са препратили нашето писмо до Софийска военно-окръжна прокуратура. само че от там за в този момент царува цялостно безмълвие. От отговора на ДАНС в действителност разбираме, че по скандалния случай има формирано досъдебно произвеждане, а заради тази причина те не могат да дават повече информация. Служебният министър Бойко Рашков хвърли повече светлина – секретните документи са открити в жилището в град Банкя на чиновник на Дирекция „ Информация и архиви “ към Министерство на вътрешните работи. Извършена е инспекция в масивите на министерството, само че не е открита липса на въпросните документи, а Министерство на вътрешните работи е оказало цялостно подпомагане на Софийска военно-окръжна прокуратура, само че все още нямат информация за подхванатите от тях дейности към уличения чиновник.

Това изясни пред Faktor.bg Методи Андреев. Според него пет от институциите, до които са адресирали писмото си, към момента мълчат и не показват позиция. По-късно са отправили запитване и до Софийска военно-окръжна прокуратура, само че от там са си измили ръцете с прословутата следствена загадка.

" За нас тази тематика е извънредно сензитивна и значима, тъй като 34 години след рухването на комунизма, в България работи на цялостна пара фабрика за компромати, захранвана от някогашни чиновници на Държавна сигурност и Министерство на вътрешните работи, а

до в този момент няма осъдено или наказано лице

за корист и нерегламентирано разпространение и предпазване на сходна информация ", изяснява Серафим Стойков. Според него в тази ситуация става най-вероятно дума за нелегално копирани документи с гриф " Строго секретно ".

" Случаят ни заинтересова, тъй като по изказвания на някогашния грлавен прокурор документите касаят всички знакови политици на прехода, магистрати, предприемачи, както и известни лица от ъндърграунда. Задаваме си въпроса - какво може да се съхранява за тези хора в осведомителните масиви на Министерство на вътрешните работи и то класифицирана информация? Вероятно става дума за корупционни схеми и престъпни дейния, или въпросните лица са уличени за връзки с непознати страни и разузнавания, или са съпричастни с Държавна сигурност. Възможно е Министерство на вътрешните работи да е събирала компрометираща информация за политици и магистрати и предприемачи, само че за какво тези документи се съхраняват в архива на специфичните служби, в случай че са данни за закононарушения за какво не са стигнали до прокуратурата за формиране на каузи? Обезпокоително е че тук става дума за стотици, а може би и хиляди лица, които в някаква степен се оказват подвластни от службите и могат да бъдат обект на изнудване. Така прокуратурата има въздействие върху всички лица, чиито имена са попаднали в тези пет кашона. Освен това - допустимо ли е лицето, в чийто дом са открити секретните документи, също да е подвластно от държавното обвиняване и да е притискано да бъде изключително услужливо към прокурорите, които го проверяват. Това е човек, който има голяма информация. Ние знаем името му, само че поради досъдебното произвеждане не можем да го разгласяваме ", изяснява Методи Андреев.

Серафим Стойков и Методи Андреев недоумяват – какво има да се проверява в този случай съвсем пет години, а към този момент има заплаха да изтече давностният период за закононарушението.
" Прокуратурата от дълго време трябваше да е излязла с ясно мнение, да е внесла обвинителен акт в съда и да има осъдени.

От публичен интерес е да има развръзка по случая,

призоваваме прокуратурата да не протака прекомерно дълго този случай, нещата са ясни, тук няма незнаен причинител. В 43-то Народно заседание бях в комисията за надзор на службите, и когато преглеждахме делото „ Червеи “, което бе за теч на информация от Министерство на вътрешните работи, институциите се оправдаха, че не могат да ни дадат никаква информация, тъй като е почнало досъдебно произвеждане. Сега кашоните с документи открити в дома в Банкя стоят най-вероятно в прокуратурата и имат силата на голям напън против тези хора. Прокуратурата може да е стопанин на досъдебното произвеждане, само че сега тя разполага с документи, които са отвън полето на нейния интерес като институция. И тъй като недоверието към обвиняването е огромно, считам че бързото изговаряне по случая и вкарването му в съда е от интерес на самата прокуратурата ", прибавя Методи Андреев.
„ Иван Гешев не реализира никакъв надзор над военните прокурори, без значение че пред Народното събрание подчертава върху този случай, не предприе съответни дейности против отговорните. Сегашният изпълняващ длъжността основен прокурор Борислав Сарафов, който видно от дейностите му е взел на мушка работата на Софийска военно-окръжна прокуратура може да покаже действителна воля за смяна и правдивост преди делото да бъде прекъснато заради изминал давностен период “, добавя Серафим Стойков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР