Възстановяването на щетите от бедствието започна, но има работа в

...
Възстановяването на щетите от бедствието започна, но има работа в
Коментари Харесай

Голям център по физиотерапия с интерес към новия Медицински център в Царево

Възстановяването на вредите от бедствието стартира, само че има работа в средства за над 60 млн. лева, в дни - над 400, в обекти - над 20

Интересът към новия Медицински център на Царево е голям. Още преди да са завършили дейностите по възобновяване на постройката, администрацията на кмета Марин Киров обмисля разновидности за уголемение, похвали се самият градоначалник. 

„ Почти не ни стигат кабинетите, което значи, че много лекари имат интерес да работят тук. В Медицинския център ще има лаборатория, рентген по всички модерни стандарти на медицината, невролог, ендокринолог, кардиолог, имаме питане за от огромен център по физиотерапия. Ще има кабинет за телемедицина, с който ще се вършат запитвания от водещи лекари в страната и чужбина. Стоматология също. От досегашните кабинети ще бъдат непокътнати всички, само че ни трябват най-малко още 5 “, сподели Марин Киров.

Интересът не е единствено за непрекъснати кабинети от локални лекари, а има експерти от столични медицински заведения, които са подготвени да работят от май до октомври.

Строителните действия са осъществени на съвсем 80 %. Остават дребни довършителни действия, станало ясно на инспекцията, която през седмицата градоначалникът направи дружно със своя екип. 

„ В края на февруари или началото на март ще обявим втората социална поръчка, която касае довършването на медицинския център и закупуването на инсталация. Както и различен път съм казвал, не е значимо просто да го построим или възобновим, нужно е съоръжение “, добави още Киров.

В медицинския център ще има и кабинет за неотложна помощ, в който ще бъде обезпечена незабавната долекарска помощ. 

„ Надеждата ни е с него да осигурим и здравна грижа по селата. Сега разполагаме с общинска кола за спешна помощ, която използваме най-вече за обществени цели - превозване на заболели от и до Бургас. Нямаме проблем с оборудването. Затова сме заложили дофинансиране на бюджета. Ще се вслушваме в експертите. Каквото каже шефът, ще се съобразим “, изясни кметът. 

Медицинският център би трябвало да е приключен до есента. 

По отношение на последното съвещание на Общинския съвет в Царево, на което се одобри бюджетът на общината за 2024 година, Марин Киров още веднъж изрази своите благодарности на всички съветници. Те утвърдиха рамката без никакъв спор, а с овации, което е висока оценка за работата на новия кмет. 

„ И ръководещи, и съпротива поддържаха нашето предпочитание за развиване на всички обитаеми места и развиване на периферията на Царево. Подкрепиха двете значими цели - възобновяване след бедствието и построяването на медицинския център, които са ни приоритет в Бюджет 2024 година “, сподели градоначалникът. 

Той изясни, че към момента има доста работа по възобновяване на вредите от водното злополучие, сполетяло общината на 5 септември 2023 година

„ Предстои същинското възобновяване - язовирите, градските мостове, нарушената градска настилка, подпорните стени, разчистване на дерета, огромни корекции. Съвсем в начален стадий сме. Има работа в средства за над 60 млн. лева, в дни - над 400, в обекти - над 20 “, посочи Киров. 

Отварянето на градския мост, свързващ Царево с кв. Василико е най-спешната задача. По нея към този момент се работи - почиства се от наноси, промяна на остарели тръби, с цел да може да стартира същинското създаване. Засега процедурите се движат в период. Парапетът на вълноломната стена е разяден. Неговото възобновяване е заложен в бюджета. Това е една от атракциите на града, добави кметът. Дейности ще се правят и в село Кости. Населеното място остава под вода при всеки дъжд. Предстои да бъдат почистено коритото на реката, която минава през селото. Въпреки че това няма да реши изцяло казуса, въпреки всичко е дребна крачка. 

Администрацията има за цел да развие и спорта в общината през тази година. В началото на идващия месец ще стартира реорганизация на футболното игрище в града. 

„ А след това е един от прироритетните ни обекти - построяването на многофункционалната спортна зала. Отправили сме взор и към спортния туризъм като опция за удължение на туристически сезон. Но тези уреди са значими и за самия град и за обитаемоте места. Царево е жива община и през зимата “, безапелационен бе кметът Марин Киров. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР