Въздушни удари и размяна на артилерийски огън разтърсиха суданската столица

...
Въздушни удари и размяна на артилерийски огън разтърсиха суданската столица
Коментари Харесай

Въздушни удари разтърсиха Хартум, катарското посолство беше нападнато

Въздушни удари и замяна на артилерийски огън раздрусаха суданската столица Хартум, а въоръжени мъже плячкосаха постройката на катарското посолство, съобщи Франс прес.

Жители на Хартум обявиха пред Франс прес, че яростните боеве в града не престават макар многократните интернационалните апели за филантропично помирение.

Едно от местата в столицата, които бяха бомбардирани, беше регионът на постройката на държавната телевизия в прилежащия на Хартум град Омбурдман, споделиха очевидци.

Битката за властта в Судан сред началника на постоянната войска военачалник Абдел Фатах Бурхан и някогашния му заместител ген. Мохамед Хамдан Дагало, който командва паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП), избухна на 15 април.

Конфликтът лиши живота на стотици хора, множеството мирни жители, и принуди над 1 милион души да изоставен домовете си. Организация на обединените нации предизвести, че филантропичната конюнктура в третата по величина страна в Африка, където още преди войната всеки трети зависеше от помощи, стремглаво се утежнява.

Днес посолството на Катар стана следващата нападната дипломатическа задача. Доха осъди офанзивата. " Катар осъжда най-категорично щурма и погрома от страна на нередовните въоръжени сили в постройката на посолството в Хартум ", съобщи катарското външно министерство.

" Персоналът на посолството от дълго време е евакуиран, няма потърпевши дипломати или чиновници на задачата ". Доха още веднъж прикани за " неотложно преустановяване на боевете в Судан, оптималната въздържаност и да се щади мирното население по време на бойните дейности ".

Катар не разпореди в прав текст върху Съюз на българските писатели на Дагало отговорността за нахлуването в посолството, само че следените от Бурхан управляващи непосредствено упрекнаха паравоенните сили за нападението.

В последните седмици бяха нападнати и посолствата на Йордания, Саудитска Арабия и Турция. Атаката беше осъществена ден след арабска среща на върха в Саудитска Арабия, на която участващите арабски водачи приканиха враждуващите генерали да прекратят боевете.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР