Във вторник късно вечерта десетки полицаи с каски влязоха в

...
Във вторник късно вечерта десетки полицаи с каски влязоха в
Коментари Харесай

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет

Във вторник късно вечерта десетки служители на реда с каски влязоха в кампуса на Колумбийския университет в сърцето на Ню Йорк и започнаха да извеждат постройка, която беше барикадирана от протестиращи пропалестински настроени студенти.


Журналистите на Агенция Франс Прес видяха по какъв начин служителите на реда се изкачват на втория етаж на Хамилтън Хол от камион с траверси и изчезват вътре, до момента в който студентският вестник " Колумбия Спектър " заяви, че се правят арести.

Зала " Хамилтън " беше барикадирана призори от студенти, които се заканиха, че ще се борят против всяко извеждане, до момента в който стачкуваха против възходящия брой на жертвите от войната на Израел с Хамас в линията Газа.

Акцията се организира в миг, когато университетските админи в Съединени американски щати се борят да овладеят пропалестинските демонстрации в десетки академични градчета.

Демонстрациите - най-мащабните и продължителни безредици, които раздрусват американските академични кампуси след митингите против войната във Виетнам през 60-те и 70-те години - към този момент доведоха до няколкостотин ареста на студенти и други деятели.

Много от тях дадоха обещание да продължат дейностите си макар отстраняването и заканите за изключване.


" Ще останем тук, черпейки от уроците на нашия народ (в Газа), който остава на място и се държи даже при най-лошите условия ", сподели пред кореспонденти пред залата по-рано денем протестираща, носеща палестинска кърпа " кефие ", която отхвърли да назове името си.


Докато тя говореше, протестиращите бяха видяни да употребяват въжета, с цел да подвигат щайги с хранителни запаси на втория етаж на постройката, явно давайки знак, че студентите се прибират.

Белият дом на президента Джо Байдън остро разкритикува окупацията на зала " Хамилтън ", като негов представител съобщи, че това е " безусловно неправилен метод ".

" Това не е образец за кротичък митинг ", добави представителят.

Протестите съставляват предизвикателство за университетските админи, които се пробват да намерят баланс сред правото на независимост на словото и недоволствата, че митингите минават в антисемитизъм и ненавист.

Размириците обгърнаха американските висши образователни заведения като горски пожар, като доста протестиращи студенти издигнаха палаткови лагери в кампусите от източното до западното крайбрежие.

В Колумбийския университет стачкуващите дадоха обещание да останат, до момента в който не бъдат изпълнени настояванията им, в това число учебното заведение да се освободи от всички финансови активи, свързани с Израел.

Университетът отхвърли настояването, а президентът Минуш Шафик съобщи по-рано, че договарянията със студентите са се провалили.

Колумбийският университет предизвести, че студентите, окупирали постройката, са застрашени от изключване.

В известие за пресата нощес университетът показва, че хората в палатковите лагери и в зала " Хамилтън " са " десетки ", до момента в който в Колумбийския университет учат близо 37 000 души./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР