Във времена на свръхинформираност и многообразни, понякога дори взаимно изключващи

...
Във времена на свръхинформираност и многообразни, понякога дори взаимно изключващи
Коментари Харесай

Дневникът на мама и татко - първото многофункционално приложение за проследяване на развитието на бебето от раждането до първата година

Във времена на свръхинформираност и многообразни, от време на време даже взаимно изключващи се теории за развъждането на деца, намирането на достоверна и добре структурирана информация за родители, става съвсем невероятно.

Има потвърдени наставнически практики, които водят до мечтаното от всички пълноценно здраве и развиване на децата. Проучванията на тези практики водят “Дневникът на мама и баща ” до ново решение, в което родителите могат да се осведомят за тях бързо и елементарно като по едно и също време с това наблюдават и записват ежедневния сън, кърмене, хранене, пелени и ежемесечните събития, свързани с растежа, новите умения, храненето, режима, консултаците на бебето, както и моментите на благополучие и обич, насърчавани посредством играта и дружелюбните грижи.

Създател на марката “Дневникът на мама и баща ” е Елена Бачева , рекламен експерт, специалист и визионер в региона на поддръжката за родители. Тя е участник в програмата “Акселератор ” на ПРОМЯНАТА 2017-2018 - най-голямата социално-отговорна самодейност на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с Reach for Change.

След раждането на първото си дете, Елена осъзнава, че младите родители в България не получават задоволително поддръжка и ясна информация за развъждането на бебето. Това постоянно ги води до стрес и комплициране, което от своя страна се отразява отрицателно и на детето.

Затова взема решение да събере всичко най-важно за новороденото и първите 3 години на детето в една брошура, която да подарява при раждането. Водещи експерти я поддържат и по този начин от 2008 г до през днешния ден, книжката доближава всяка година до половината нови родители в над 50 града на България. Това прави общо над 400 000 копия, някои от които даже излъчени от родител на родител.

“При всяко отваряне намирах отговори на въпросите си или насоки. Полезни бяха всички препоръки за грижи, хранене/кърмене и психо-физическо развиване на бебето и детето. Искрено съм я препоръчвала на всички майки… ” , споделя Илиана от Пловдив.

Съветите в книжката се поддържат и от доста персонални лекари, на които оказва помощ да дават по-обстойни и настоящи рекомендации на родителите. От техните ръце, книжката влиза в домовете на доста родители. Чрез книжката, лекарите дават доста повече информация в границите на лимитираното време за съвещания, и стартира един разговор – родителите даже я носят и попълнят на място. Книжката способства в това число за използването на новите правила на СЗО за растежа, което понижава терзанията на родителите, изключително при кърмени деца. Това е по този начин, тъй като старите правила са правени и измежду изкуствено хранени бебета, които наддават по-бързо и упованията към всички са по-големи.

Жаждата за достъп до най-съвременните практики за пълноценно детско развиване и здраве е толкоз огромна, че посредством родилните отделения, в които главно се популяризират, книжките доближават и до студенти, а схеми и цитати влизат даже в най-новите книги на детски експерти.

След като вижда, че да събира, ревизира и синтезира най-важната информация е скъпо освен за родителите, Елена доразвива концепцията като основава и. В него информацията е разграничена и по възрасти, което през 2012 г към момента не е толкоз публикувано в дребното тогава български уеб сайтове за родители. Благодарение на рекламодателите, новото начинание набира скорост и доближава до повече от 2 милиона визити годишно, а екипът се усилва и в него се включват Галя Захариева и Събина Димитрова. С този екип и с поддръжката на десетки експерти и стотици родители, Елена минава към идната и най-важна стъпка в развиването на Дневника – създаването на приложение. Все повече родители желаят това от обичания им асистент „ Дневникът на мама и баща “ и решението не закъснява.

След първата брошура, трансформирала метода, по който бг родителите се осведомят за първите 3 години на детето и уеб страницата, с един от първите бюлетини по възраст у нас, се появява и първото българско уеб приложение за начинаещи родители , което е мултифункционално и мултитематично.

Какво прави неповторимо приложението “Дневникът на мама и баща ”?

Приложението съставлява персонализиран електронен дневник за родители с деца от раждането до първата година. Регистрацията в него е безвъзмездна и разрешава да на родителите да прегледат функционалностите му и да създадат цялостен дневник за първия месец на бебето, който могат да изтеглят и споделят на профилактичния обзор на 1 месец.

Електронният дневник е за тези родители, които обичат да записват в бележки или дневник, освен това на български език. Но дневникът им дава доста повече, като да вземем за пример есенцията за всяко от нещата, които са значими, освен това, тъкмо когато са на дневен ред. Както споделят самите родители, дневникът успокоява и страховете на тези, които се тормозят дали вършат всичко както би трябвало и дали бебето е в нормата за напредък и развиване, тъй като ги подсеща за крайните периоди, в които да чакат всяко ново умеене. Резултатът е по-спокойни родители и по-спокойни деца. Докато основават дневника си, родителите незабелязано основават в действително време и първият бебешки албум. Могат да си го изтеглят когато и да е, както и да го употребяват на профилактичните прегледи или съвещания със експерти по кърмене, сън, детско развиване – защото Дневникът помни нещата, за които ще ги попитат там. Понякога това може да е значимо дълго след записването им, да вземем за пример при логопедична консултация.

Създаването на дневника е резултат от опита освен на основателите му, чиито деца към този момент са огромни. Технологиите трансформират родителството толкоз бързо, че те се обръщат и към младите родители, с техните настоящи упования и хрумвания. Броят им пораства с всеки минал ден, тъй като всички желаят да имат приложение от международна класа, само че на български.

Информацията в него е съветвана от водещи български експерти и най-съвременните, научно-аргументирани рекомендации за развъждането на децата. Тя също се възобновява дружно с новите научни доказателства в тази област.

" Дневникът на мама и баща " е персоналната ми идея. С времето тя пораства и се развива. Децата ми са ентусиазъм и подбуда за това. В полета на родителството се срещам с провокации, от които се изучавам и въодушевявам да предам нататък ”, споделя Елена, която желае родителите в цяла България да имат достъп до качествена и достоверна информация, с цел да отглеждат умерено своите деца.

Елена Бачева е член на Алианса за ранно детско развиване, Националната мрежа за децата, Като член на общността от дами – цифрови бизнесмени към самодейността eTrade for Women на Организация на обединените нации, се стремя към положително влияние на технологиите.

Тази година Елена още веднъж е част от ПРОМЯНАТА, само че този път като финалист в юбилейното издание на самодейността. Заедно с още пет обществени предприятия е част от “Програма за напредък ”, от която получават образования и самостоятелни съвещания, с цел да може да развият по-широко активността си. Големият победител на ПРОМЯНАТА 2023 ще завоюва 50 хиляди лв., а двама подгласници ще получат опция за рекламен пакет на стойност 30 хиляди лв. в каналите на Нова Броудкастинг Груп.

За ПРОМЯНАТА

ПРОМЯНАТА е най-голямата обществено виновна самодейност на Нова Броудкастинг Груп, която се реализира в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да усъвършенства трайно живота на децата и младежите в България, като открива стимулирани обществени бизнесмени и им оказва помощ да осъществят по резистентен метод концепциите си за по-добро и несъмнено бъдеще. От 2014 година до момента ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 обществени бизнесмени и е помогнала на повече от 360 000 деца и младежи. За приноса си в развиването на благотворителността и новаторския си метод, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 влиятелни награди.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР