Васко Василев ще бъде концертмайстор на оркестъра за коронацията на

...
Васко Василев ще бъде концертмайстор на оркестъра за коронацията на
Коментари Харесай

Васко Василев - концертмайстор на оркестъра при коронацията на Чарлз

Васко Василев ще бъде концертмайстор на оркестъра за коронацията на крал Чарлз, оповестяват от екипа на международно известния български цигулар, представени от Българска телеграфна агенция. Събитието е на 6 май в Уестминстърското абатство, където се организират коронации от 1066 година

Coronation Orchestra е името на специфичния оркестър, който ще сплоти музиканти от всички оркестри в Обединеното кралство. Потвърдено е, че концертът ще бъде под диригентството на сър Антонио Папано.

„ За мен е огромна привилегия и чест да получа тази покана и да съм част от историческото събитие. Кралят от години поддържа музикантите в Обединеното кралство и в частност в Кралската опера, тъй че одобрявам този ангажимент с огромна отговорност, доста неспокойствие и наяве наслаждение “, споделя Васко Василев.

Конкретният състав на Coronation Orchestrа, както и репертоарът, следва да бъдат конкретизирани.

След височайшата изява, Васко Василев идва на турне в България. 14 града ще одобряват неговата цигулка дружно с китарата на Карлос Йаве от Севиля, перкусиите на Хуан Ередия от Малага и бандонеона на Жилберто Перейра от Аржентина.

В общественото пространство към този момент се заприказва за детайлностите към церемонията по коронацията на Чарлз III. Твърди се, че той персонално е избрал цялата музика за събитието. Предвидени са осъществявания на госпъл хор и гръцка православна музика в памет на починалия татко на Чарлз - принц Филип, който имаше гръцки генезис.

Лойд-Уебър, създател на едни от най-популярните в света мюзикъли, измежду които " Котките " и " Фантомът на операта ", написа химн, основан на Псалм 98 от Библията. Той ще бъде част от богатата музикална стратегия на коронацията, която ще включва шест оркестрови пиеси, пет хорови творби и мелодия, която ще бъде изпълнена на орган.

В момента, в който Чарлз III бъде публично разгласен за монарх, хористи от Уестминстърското учебно заведение ще изпеят латинския апел " Vivat " - дългогодишна традиция за коронациите, в това число и за тази на починалата кралица Елизабет II през 1953 година

На идващия ден след коронацията в замъка Уиндзор ще се организира концерт, който ще включва куп музикални звезди от международния хоризонт.

Кралят е бележит обожател на класическата музика и е патрон на Кралския музикален лицей, Филхармоничния оркестър и Английския камерен оркестър.

Чарлз III е добре прочут и с любовта си към изкуството, напомня Euronews. Публиката имаше опция да се запознае с артистичните усети на краля през 2018 година, когато той беше куратор на галерия, представяща обичаните му творби от кралската сбирка дружно с творбите на млади създатели. Изложбата, наречена " Принц и филантроп ", се организира в Бъкингамския замък в чест на 70-ия му рожден ден.

Кралят води художник на всички свои пътувания в чужбина, с цел да го увековечи върху платно на изобразителното изкуство. Нещо повече – Чарлз III също има художествени изяви. Като разпален акварелист, обича да рисува най-вече пейзажи, най-често от Шотландия, Южна Франция и Танзания, както е споделял самият той.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР