Вашето най-добро и мъдро убежище от всички несгоди е в

...
Вашето най-добро и мъдро убежище от всички несгоди е в
Коментари Харесай

Ада Лъвлейс – първият компютърен програмист


„ Вашето най-хубаво и умно леговище от всички неволи е в науката. “

Ада Лъвлейс

Днес Ада Лъвлейс се счита от мнозина за първия създател на компютърна стратегия – макар че е живяла цялостен век преди изобретяването на актуалния компютър.

Родена през 1840 година в благородническо семейство с изявен пиетет към поетичното (все отново татко ѝ е не различен, а самият Лорд Байрон), Аугуста Ада Кинг поема по напълно друг път. Родителите ѝ се разделят, когато е малко дете, а майка й, надявайки се да я отклони от „ рисковите поетични трендове “, прави всичко допустимо щерка ѝ да получи първокачествено обучение по математика и естествени науки.

Повратен миг в живота на младата Ада е запознанството ѝ с Чарлз Бабидж, професор по математика в Кеймбриджкия университет, който мнозина смятат за „ бащата на компютъра “. Тогава тя е на 17 години. Той – на 42. Въпреки това двамата стават равностойни интелектуални съратници, а научното им съдействие продължава цели две десетилетия.

През 1843 година Ада Лъвлейс превежда „ Елементи от аналитичната машина на Чарлз Бабидж “, публикация от италиански математик, който бил очарован от концепциите на своя сътрудник от Кеймбридж. Този превод се проточва с месеци, а повода за забавянето не е единствено тъй като Ада Лъвлейс поправя някои от изчисленията на Бабидж (!). „ Бележките на графинята на Лавлейс се простираха до към три пъти дължината на оригинала “, написа той в автобиографията си. „ Тяхната авторка е навлязла напълно в многото сложни и нереални въпроси, свързани с тематиката. “

Именно тези бележки печелят славата на графинята на Лъвлейс. Но не и приживе, защото тя подписва труда си единствено с буквите “А. А. Л. ”

Сред тях е и логаритъм за пресмятане числата на Бернули. Именно той през днешния ден се счита за първата оповестена компютърна стратегия, а Ада Лъвлейс може да бъде наречена „ първият компютърен програмист в историята ”.

Едва 101 години по-късно нейната творба е преиздадена – тогава, когато хората в действителност стартират да основават компютрите, които тя единствено е могла единствено да показа – и става ясно до каква степен се простира нейното пионерство.

Денят на Ада Лъвлейс означаваме всеки втори вторник от месец октомври от 2009 година насам. Ежегодното събитие има за цел да промотира ролята на дамите в точните науки и да сътвори нови ролеви модели за девойките.

Така най-малко ненапълно се компенсира една историческа неправда. Трябва да е извънредно трудно да имаш талантлив разум, изпреварил времето си, а да не можеш да се подпишеш със личното си име, да не можеш да получиш полагаемото самопризнание. Но Ада Лъвлейс демонстрира визионерство и във връзка с това: „ Този мой мозък е повече от простосмъртен, както времето ще покаже. "

Автор: Веселина Божинова
 И още 4 дами, които би трябвало да влязат в учебниците по история

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР