Върховният административен съд върна за ново разглеждане делото за избора

...
Върховният административен съд върна за ново разглеждане делото за избора
Коментари Харесай

Рестарт на делото за избора на общинари в Костенец

Върховният административен съд върна за ново разглеждане делото за избора на общински съветници на община Костенец.

Той анулира решението на Административен съд - София област, с което е доказано решение на Общинската изборна комисия в Костенец. Делото ще бъде гледано от от различен състав на първоинстанционния съд

К асационната тъжба е подадена във Върховен административен съд от " Българска социалистическа партия за България " поради подозрения по отношение на изборните резултати.
 Оспорват в съда избора на общински съветници в Благоевград
Оспорват в съда избора на общински съветници в Благоевград

Заради всеобщо сбърканите протоколи на секционните комисии

Срещу същото решение на ОИК-Костенец за избор на общински съветници, тъжби пред Административен съд - София област са подали и " Възраждане " и " Продължаваме промяната - Демократична България ", като след това са формирани обособени каузи за разглеждане.

Върховните съдии са приели, че тези три тъжби е следвало да бъдат обсъждани общо, защото предметът на разногласието е общ - решението на ОИК - Костенец. Касационният състав счита, че откакто съдът е установил нередовности в тях, които постановат преустановяване на производството във връзка с две от жалбите, първоинстанционният съд е трябвало да изчака или да спре правосъдното произвеждане по общото административно дело до произнасянето на Върховния административен съд , който е бил сезиран с частната тъжба от " Възраждане ", и да прегледа всички доводи по отношение на избора на общински съветници в Костенец.

Върховен административен съд приема, че всеки един спор във връзка с изборния резултат би трябвало да бъде преценен в съответната фактическа конюнктура. Поради това решението следва да бъде върнато на различен състав за ново разглеждане от първоинстанционния съд, като се вземат поради претекстовете на актуалното решение, както във връзка с същността на разногласието и допускане на желани доказателства, по този начин и във връзка с разглеждане на към този момент обединени за общо разглеждане жалбите на " Възраждане " и Българска социалистическа партия.

Решението на Върховен административен съд е дефинитивно.
 Касираха изборите за общински съветници в Хасково
Касираха изборите за общински съветници в Хасково

Ако Върховен административен съд удостовери решението, президентът би трябвало да разгласи дата за нов вот
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР