Върховният административен съд остави в сила решение № 204 от

...
Върховният административен съд остави в сила решение № 204 от
Коментари Харесай

ВАС потвърди действителността на избора за общински съветници на Община Земен

Върховният административен съд остави в действие решение № 204 от 21.11.2023 година, постановено от Административен съд – Перник, с което е разгласен за автентичен резултата от гласуването при извършените на 29.10.2023г. избори за общински съветници в Община Земен, оповестиха от пресцентъра на съда.

Административно дело № 702 от 2024 година е формирано пред Върховен административен съд по тъжба на Йордан Илиев.

Касационният състав на Върховен административен съд приема, че няма позволени основни нарушавания на процесуалните правила, налагащи анулация на правосъдния акт и връщане на делото за ново разглеждане, каквито са отправените претенции на жалбоподателя.

Настоящият правосъден състав споделя напълно претекстовете, с които първоинстанционният съд е отказал наново броене на всички бюлетини в посочените от жалбоподателя СИК, както и назначението на експертиза с такава задача, защото допускането на такова искане би било в несъгласие с използваните в тази ситуация решения на Конституционния съд на Република България. В тях ясно е посочено, че с цел да се анулира извършеният избор, следва да се откри, че изборният развой е протекъл в нарушаване на основополагащите демократични конституционни правила, относими към изборното право - общо, равно и директно изборно право с скрито гласоподаване - член 10 Конституция на Република България и нарушаванията би трябвало да са в такава степен тежки и повсеместни, че да опорочават напълно изборният развой и общият резултат от изборите. Такава е и практиката на Европейския съд по правата на индивида в Страсбург /ЕСПЧ/. В този случай първоинстанционният съд обосновано е съобразил, че в протоколите на СИК липсват вписвания, по отношение на разногласия за действителността или недействителността на гласовете, подадени тъжби, възражения, заявки и особени отзиви от които да е видно, че някой от участниците в изборния развой е установил съответни нарушавания.

Настоящият правосъден състав на Върховен административен съд не приема и изказванието на жалбоподателя, че първоинстаннионният съд не е взел под внимание изчезналият видеофайл в секция № 141900012, свидетелстващ за нарушавания на разпоредбите на ИК от участниците в изборния развой, защото от протокола на СИК не се откриват каквито и да било възражения по отчитане на гласовете, а и в тази СИК касаторът е участвал персонално. 

В актуалната касационна тъжба за първи път се вършат възражения, по отношение на метода на съставяне на СИК, аргументирани с решение № 77-МИ Земен от 26.10.2023 година и решение № 78-МИ Земен от 26.10.2023 година, от които е видно, че освободеният член на СИК от МК „ ГЕРБ- Съюз на демократичните сили “ е преназначен от Политическа партия „ ИТН “ като член на СИК в друга секция.

Тъй като предметът на производството пред касационната инстанция е избран от нормата на член 459, алинея 7 ИК, според която съдът се произнася по законосъобразността на решението на общинската изборна комисия, като преглежда единствено събитията, посочени в жалбата пред първоинстанционния съд, подадена в периода по алинея 1 и не следва да се преглеждат нови изказвания, каквито не са били включени в обсега на правосъдния надзор, сбъднат от първостепенния съд.

Върховните съдии одобряват и заключението на позволена съдебно-математическа експертиза, съгласно която мандатите по политически партии са били вярно разпределени от ОИК – Земен.

Касационната инстанция при Върховен административен съд приема, че откакто по делото не са били събрани доказателства, установяващи твърдените нарушавания на изборния развой и на протоколите на СИК, атакуваното Решение № 97-МИ от 30.10.2023 година на ОИК – Земен е законносъобразно.

Решението на Върховен административен съд е дефинитивно. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР