Върховният административен съд остави без разглеждане искането за спиране на

...
Върховният административен съд остави без разглеждане искането за спиране на
Коментари Харесай

ВАС остави без разглеждане жалбата срещу решението за участието на Българска банка за развитие в увеличението на капитала на ПИБ

Върховният административен съд остави без разглеждане настояването за прекъсване на предварителното осъществяване на решенията на Министерски съвет за присъединяване на Българска банка за развиване в нарастването на капитала на Първа капиталова банка.

Административно дело № 7948 от 2020 година беше формирано по тъжба на две физически лица против решенията на държавното управление от 12 юни 2020 година На съвещанието на Министерски съвет е утвърден:

1. показания от министъра на стопанската система и министъра на финансите отчет за подхванати от ББР АД дейности по придобиване на акции от нарастването на капитала на ПИБ АД; 2. взето е решение присъединяване на ББР АД в нарастването на капитала на ПИБ АД да се извърши при пазарни условия и до 70 на 100 от общия размер на записаните и заплатени акции; 3. Министерски съвет разпорежда на министъра на стопанската система да уведоми органите за ръководство и надзор на ББР АД за взетото решение.

Върховните съдии от тричленния състав одобряват, че разногласието за правомерност на решенията не е подвластен на административния съд, защото решенията на Министерски съвет нямат темперамент на административен акт по смисъла на член 21 Административнопроцесуален кодекс, нито по смисъла на член 65 Административнопроцесуален кодекс или на нормативен акт по смисъла на член 75 Административнопроцесуален кодекс.

Решенията за присъединяване на ББР АД в нарастването на капитала на ПИБ АД са взети при практикуване на правата на принципала – Министерство на стопанската система и енергетиката, в комерсиалното сдружение.

Съгласно член 4, ал.6 от Устава на „ Българската банка за развиване “ АД банката може да взе участие в сдружения при съблюдаване на условията на българското законодателство. В тази тенденция решението за присъединяване на една банка в увеличението на капитала на друга, като създаващо комерсиално правно отношение, е отвън регулируемата подведомственост на административните съдилища.

Върховните съдии одобряват също, че решенията на Министерски съвет по т.1 и т.3 са с вътрешен темперамент без външно проявяване към правата и ползите на жалбоподателите.

Решението по т.2 пък се явява стадий от процедура по присъединяване на едно сдружение в процедура по изкупуване на акции за увеличение на капитала на друго.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР