Въпросите за информационната сигурност стават все по-актуални, особено в контекста

...
Въпросите за информационната сигурност стават все по-актуални, особено в контекста
Коментари Харесай

Как да запазим личните си данни, докато сърфираме в интернет

Въпросите за осведомителната сигурност стават все по-актуални, изключително в подтекста на продължаващата цифровизация и повишения брой онлайн услуги, които всички ние като консуматори използваме. В днешно време всеки има мобилен телефон, таблет, преносим компютър. Всяко смарт устройство има най-малко по една камера и микрофон, които от своя страна записват голямо количество информация. Дали тя ще остане персонална или някой ще се възползва от нея, зависи в огромна степен от нас и нашето държание онлайн.

Научи

Трябва да си призная, че до напълно скоро не виждах нищо неправилно в това да се „ закача “ към безплатната wi-fi мрежа на обичаното ми кафене, с цел да сърфирам в нета, до момента в който очаквам за среща. Мисля, че ми се е случвало, до момента в който употребявам безвъзмезден интернет, да вляза и в електронното си банкиране… Доста сериозна неточност, както разбрах по-късно.

Оказа се, че използването на незащитена обществена wi-fi мрежа в действителност е най-лесният метод да подаря данните си на някой, който е на прилежащата маса или в друго близко помещение и „ подслушва “ трафика с неособено положителни планове. Така доста елементарно може да се наблюдава какви интернет страници посещаваме, да се откраднат данните, които вкарваме. Като да вземем за пример, тези за профила ни в електронното банкиране или пък на кредитната карта, с която пазарим сега.

Тези и други значими препоръки, за това по какъв начин да сърфираме безвредно, можем да открием във видео сериите „ Спокойни в интернет “ на специфичния портал за киберсигурност на Банка ДСК. Там може да се срещнем с главните провокации и рискове, с които е евентуално да се сблъскаме онлайн, тъй че да не позволяваме недобронамерени хора да нарушат цифровото ни пространство.



Пази се

Въпрос: какъв брой постоянно се замисляте дали да дадете достъп на новоинсталираното приложение на телефона до камерата, галерията със фотоси, контактите, местоположението или микрофона? Обикновено машинално натискаме „ Разреши “ и се заемаме нетърпеливи да изследваме новите благоприятни условия за редакция на фотосите ни или да открием най-краткия маршрут без тапи до магазина за домашни любимци.

Ако гледате сериите „ Спокойни в интернет “ на Банка ДСК, ще разберете, че лекомисленото предоставяне на достъпи изобщо не е смешка работа. Така да вземем за пример, приложение, което има позволение да употребява микрофон, може да запише телефонните ни диалози, както и звуците към телефона, даже когато не се употребява. Камерата също може да се употребява за записи без наше познание и предпочитание.

Разбира се, даването на позволения за прилагане не е безусловно неприятно, тъй като на множеството приложения им е необходим избран достъп, с цел да действат вярно, само че сигурно би трябвало да сме деликатни и внимателни, преди да се доверим на съмнителни приложения на незнайни разработчици, изискващи достъп до чувствителни данни на телефона ни.

Предай нататък

Какво е едно познание, в случай че то не е споделено с най-близките хора! От Банка ДСК разчитаме, че видеата ще оказват помощ за отбраната в интернет освен на потребителите, които ги гледат, само че и на техните другари и семейство.

Запознайте се с поредицата на Банка ДСК, пазете се и предайте нататък своите познания.

Приятно гледане!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР