Въпреки топлото време и липсата на сняг зимният туризъм в

...
Въпреки топлото време и липсата на сняг зимният туризъм в
Коментари Харесай

Ски сезонът в България издържа теста на топлата зима и липсата на сняг

Въпреки топлото време и неналичието на сняг зимният туризъм в България регистрира положителни резултати. Очакванията на Министерството на туризма са през сегашния зимен сезон да отбележим растеж на визитите с до към 5% по отношение на предишния – 2022/2023 година Значително нарастване на визитите има от Турция, Италия и Сърбия.

Прогнозата е направена на база данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). От нея излиза наяве, че за интервала 1 декември 2023 година – 25 март 2024 година регистрациите на туристи у нас са 1.8 млн.
Чуждестранни гости
За посочения интервал най-вече са българските туристи – 1.3 млн. Следва Румъния (над 62 хил.), Гърция (57 хил.), Турция (53 хил.). Традиционно има забележителен брой и на английските туристи, избрали България за зимната си почивка - 53 хиляди

Сред другите задгранични туристи, посетили България са хора от Италия, Северна Македония (26 хил.), Германия (23 хил.), Израел (21 хил.) и Сърбия (19 хил.)

От данните, изнесени от Министерството на туризма, излиза наяве, че за обсъждания интервал най-предпочитаната дестинация е била Столична община, която регистрира 323 хиляди туристи. След нея се подреждат общините Банско, Велинград, Самоков, Смолян, Чепеларе и Варна.

Сред общините с развъртян ски туризъм най-посещавана е Банско, следвана от Самоков, от която е част курортът Боровец, както и Смолян и Чепеларе, като в тях най-вече са регистрациите на българските туристи.

По данни на ЕСТИ максимален дял от туристите са на възраст сред 30 и 44 година

 статистика

Успяхме да компенсираме неналичието на израелските туристи и мисля, че се справихме доста добре “, разяснява пред Economic.bg Малин Бистрин, ръководител на Съюза на туристическия бизнес в Банско.

Той споделя, че към момента не е приказвал с сътрудниците си и следва общо заседание на бизнеса в Банско, само че от наблюденията, които той има върху неговите обекти – може да каже, че в действителност има растеж в туристите и сезонът е бил добър.

Чуждестранните туристи, които пристигнаха в Банско тази година са от обичайните пазари – Англия, Балканския полуостров и доста български туристи. Но се вижда наклонност към завръщане на скандинавските туристи, към този момент имаме запитвания “, споделя той.

Официално зимният сезон в Банско ще завърши на 14 април, посочи още Бистрин.

Заради извънредно топлото време зимният ски сезон завърши в Пампорово и Боровец на 3 април.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР