Въпреки че е завършила Политология“ и Дипломация и международни отношения“,

...
Въпреки че е завършила Политология“ и Дипломация и международни отношения“,
Коментари Харесай

Гарант за демокрацията. Валентина Стоева, която организира Деня на четенето

Въпреки че е приключила „ Политология “ и „ Дипломация и интернационалните връзки “, Валентина Стоева се занимава с четене. Вече повече от 15 години тя предизвиква това умеене измежду децата. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Над 177 000 регистрирани участници. Десетки обитаеми места в България. А това е едвам първото издание на Деня на четенето.

Негов основен мотор е Валентина Стоева - председателка и съоснователка на Фондация „ Четене “. Именно тя провежда провелото се в петък събитие.

Денят е самодейност, която е кулминационната точка на повече от 10 години работа на Фондация „ Детски книги “ и на Фондация „ Четене “ . С него уредниците слагат на фокус четенето като развой в основата на развиване на функционалната просветеност. Участниците да отбележат деня, като провеждат четения в учебни заведения, детски градини, библиотеки, с сътрудниците в офиса или пък просто като отделят малко време за обичана книга или за четене със фамилията.

Пред Свободна Европа Валентина Стоева споделя, че се захваща със събитието, „ тъй като ние като нация почитаме великите писатели и поети “.

„ Имаме Ден на националните будители, Ден на славянската книжовност, на културата, на книгите, само че рядко си даваме сметка какво в действителност е четенето като развой и какъв брой доста животът ни зависи от него “, споделя тя.

По думите ѝ задачата на Деня на четенето е да се сложи акцент върху уменията да се чете добре, да се чете сред редовете и да се извлича смисъл. Да се сложи акцент точно върху този по този начин значим развой, който би могъл да разреши на страната да спре да е непрекъснато на дъното във всички вероятни ранглисти за просветеност.

„ Може би няма сфера от публичния живот, която да не е повлияна от тези умения, “ споделя Валентина Стоева.

Денят на четенето се организира на 17 ноември под мотото: „ Четенето дава благоприятни условия! “ От Фондацията на Стоева имат вяра, че в случай че се разбере за значимостта на четенето, черните статистики и стряскащите резултати ще намалеят фрапантно. Те обръщат внимание върху обстоятелството, че в България не означаваме четенето като главен развой при грамотността.

Стоева споделя още, че в Деня на четенето се поставя начало и на още една огромна самодейност – Национален пакт за четенето. Чрез него се приканват жителите, синдикатите, националната и локалната власт да работят дружно в името на четенето, което да бъде осъзнато като главен приоритет, от който зависи развиването на индивидите, здравето и общественото благоденствие.

Фондация „ Четене “ продължава активността на Фондация „ Детски книги “. Целта ѝ е да сложи четенето на напред във времето пред обществото, обособените жители и държавните политики, с цел да съумеят да преодолеят високия % функционална неначетеност.

По думите на Стоева функционалната неначетеност прави подаването на операция и разпространяването на дезинформация по-лесно. Затова и фондация „ Четене “ се стреми да прави предварителна защита, а не да се пробва да взема решение проблемите едвам откакто те са налице.

Българският ден е синхронизиран с този в Германия , който тази година означи двадесетата си годишнина. В Германия са се записали към 1 милион участници . При съпоставяне на популацията и известността на събитието сред България и Германия се вижда, че в действителност доста от българите имат вяра, че четенето дава благоприятни условия.

„ Това е доста, доста сериозна поръчка, че би трябвало да действаме тук и в този момент, незабавно, дружно. Много сме удовлетворени и щастливи, “ споделя Валентина Стоева.

„ Четенето, като активност, е в основата на развиването на гражданското общество и е поръчител за демокрацията “, прибавя тя.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР