Валутните търговци отговарят на стагфлационните рискове като се обръщат към

...
Валутните търговци отговарят на стагфлационните рискове като се обръщат към
Коментари Харесай

Швейцарският франк - ключова застраховка срещу стагфлация

Валутните търговци дават отговор на стагфлационните опасности като се обръщат към швейцарския франк. В изискванията на растящи опасения, че световното стопанство навлиза в обстановка, характеризираща се с по-висока от естествената инфлация и невисок или нулев напредък, швейцарската валута показва избавителния си статус.

Франкът нарастна на 14 октомври до най-силното си от декември 2015-а ниво към японската йена - другият обичаен избавителен кей, и се изкачи до най-високата си котировка към еврото за последните 11 месеца. 

Валутни анализатори на " Дойче банк " акцентират, че швейцарските пари са добра застраховка с помощта на политиката на централната банка на страната и на швейцарското стопанство, което е най-слабо уязвимо от преобладаващия ценови напън.

Националната банка на Швейцария има прецизен инфлационен мандат и може да допусне повишаване на франка като защитно седство против импорт на инфлация. Това, на собствен ред, значи, че основният дирек на опозиция - валутните интервенции, които централните банкери реализират на спот-пазара, по-скоро краткотрайно ще отпадне и по този начин ще насърчи вложителите да прибавят дълги позиции в швейцарски франкове към инструментариума за хеджиране.

За разлика от валутите на страните-износителки на първични материали, швейцарските пари показват най-устойчиви цени към щатския $ през последния месец измежду страните от Г-10. По оценка на валутни търговци, офанзивата на франка против еврото в четвъртък е предизвикана от задействането на огромни бариери на отбрана с варианти в област, за която се оповестява, че Националната банка на Швейцария е излизала като покупател в предишното. 

В късния следобяд на 14 октомври единната европейска валута се разменяше против 1.0690 франка откакто в ранните часове падна наоколо до 1.0660 франка.

В известна степен за корекцията принос имат и зелените пари, които поевтиняха към еврото и към другите си съществени търговски сътрудници до най-ниските си стойности за последните 10 дни. 

Очакванията, че Федералният запас може да затегне паричната политика по-рано от прогнозите, поддържат растежа на $ от началото на септември. Американската валута обаче спря за отдих, макар че огласеното обобщение от септемврийското заседание на паричните стратези на щатските централни банкери потвърди, че изтеглянето на паричните тласъци евентуално ще стартира през тази година. Това, съгласно специалисти, е типичен случай на максимата " купувай слухове, продвай обстоятелства ". Валутни стратези показват, че е почнало ликвидирането на дълги доларови позиции, с цел да се осъществят насъбраните облаги, тъй като настройката за по-стриктна парична политика към този момент е регистрирана в цените.     

Доларовият показател се намали до 93.84 пункта откакто ден по-рано се изкачи над 94.56.  
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР