Вълнуваща среща с един от родните таланти, получили най-високо признание

...
Вълнуваща среща с един от родните таланти, получили най-високо признание
Коментари Харесай

Яна Дешкова - концертмайстор в Дания, свири в зала България

Вълнуваща среща с един от родните гении, получили най-високо самопризнание в света, чака софийската аудитория на 20 юни. Яна Дешкова - концертмайстор на Симфоничния оркестър в Олбор, Дания, излиза на сцената на зала " България " под диригентската палка на маестро Найден Тодоров. Тя ще показа едно от най-любимите си творби - Концерта за цигулка и оркестър на Корнголд. В програмата са включени още Танц на Кашчей Безсмъртни от Стравински и Десета симфония на Шостакович.

Цигуларката Яна Дешкова заема почтено място в влиятелния лист на българските концертмайстори в света. Младата дама печели специфичната премия на Националния конкурс " Светослав Обретенов " едвам на 6 години. Ученичката на Благородна Танева е черпила опит и ентусиазъм и от майсторските класове с Пинкас Цукерман, Минчо Минчев и с Ифра Нийман, при който е учила в консерваторията " Гилдхол " в Лондон (1996-2000). През 1997 година Яна печели първата премия на интернационалния цигулков конкурс " Родолфо Липицер ", както и специфичната " Липицер ". Следват голям брой концерти в Италия, Германия, Англия. Цигуларката има записи в БНР, Българска национална телевизия, Радио Франкфурт. От 2004 година Дешкова е първи концертмайстор на симфоничния оркестър на Олбор, Дания, както и гост-концертмайстор на оркестрите в Орхус, Дания, и Трондхайм, Норвегия.

" Най-голямо наслаждение ми доставя музика, основана дружно с сътрудници на сцената, изключително когато са правилните хора. Има нещо доста особено в това да музицираш дружно с някого ", споделя Яна в свое изявление. А музикантите от Софийската филхармония са уверени, че дружно с нея ще доставят наслаждение на публиката.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР