В зависимост от това какъв вид парти планирате да организирате

...
В зависимост от това какъв вид парти планирате да организирате
Коментари Харесай

Идея за новогодишната трапеза: Как да поднесем плато със сирена

В взаимозависимост от това какъв тип празненство планирате да организирате и с какъв брой пари разполагате, платата със сирена могат да бъдат както бюджетни, по този начин и много скъпи. Но сами по себе си те изискват единствено да набавите забавни типове сирена, да ги подредите върху подобаваща дъска и да ги гарнирате с ядки, плодове, крекери и пушени салами, а гостите Ви ще останат очаровани.
Прочетете още
 

Селекция от сирена

Независимо дали желаете да поднесете висококачествени, ръчно направени сирена, не изключително скъпи сирена, само че в по-големи количества, задоволителни за огромна компания или да съчетаете и двете, спазвайте тези съществени препоръки:

- Сервирайте сред три и шест типа сирена;

- Изберете сирена с разнообразни усети и текстури;

- Всеки човек ще употребява по 60 г от всеки тип сирене. Ако, обаче, ще сервирате други ястия и ще поднесете сирената след вечеря, предвидете по 30 г от всеки тип сирене на човек. Това ще Ви помогне да прецените какво количество от всеки тип сирене да закупите.

 

Плата и принадлежности за сирена  

Сирената могат да бъдат поднесени по друг метод – в огромна паница, върху дървена дъска, в съд за предпазване на сирена с транспарантен похлупак или мраморна плоча. Бъдете изобретателни!

Ако сервирате сирената на огромни части, наложително до тях би трябвало да има специфични ножчета, с цел да може гостите сами да се обслужват. В случай че не разполагате със специфични ножове за сирена, използвайте дребен кухненски нож за твърдите сирена и нож за мазане на масло за меките сирена. Най-добрият вид е към всеки тип сирене да има обособен нож, само че умерено няколко типа от един вид сирена могат да споделят един нож. Например, за гауда и чедър може да се употребява един нож, само че никой не би желал да смесва усетите им със синьо сирене или сирене Манчего.

Гостите сигурно ще оценят, в случай че всяко сирене има етикетче. Това ще Ви освободи и Вас, като хазаин, да обяснявате неведнъж кое сирене какъв тип е.

Разбира се, може да поднесете сирената и нарязани на слайсове или на кубчета.

Подредба на платото със сирена  

Със сигурност не би трябвало да сте приключили кулинарна академия, с цел да подредите разнообразни типове сирена в плато. Просто следвайте тези насоки:

- Първо подредете сирената, а по-късно запълнете празните пространства с допълнения. Ако употребявате квадратно или кръгло плато, запълнете центъра му с гарнитури, като нарязани плодове и подредете сирената към тях. Ако платото е правоъгълно, подредете сирената в редици, с разстояние посред им от 4-5 см и запълнете празното пространство с плодове, ядки, крекери.

- Ако сервирате парче сирене, което има кора от трите си страни, отстранете кората от двете страни, с цел да може гостите елементарно да си режат от сиренето.

- Ако сервирате цяло малко парче сирене, като да вземем за пример триъгълно парче сирене Камембер, отрежете едно малко парче, с цел да може гостите да са наясно по какъв метод се реже този тип сирене.

- Ако поднасяте повече от три типа сирене, не е наложително всички сирена да участват в платото.

- Ако сервирате самостоятелни плата със сирена на всеки човек, би трябвало да подредите сирената от меки към твърди. Ако ги сервирате в огромно плато, това предписание не е от голяма важност.

- По време на празненството, проверявайте платото - дали има потребност от допълнение и дали сирената не са тотално разбъркани.

 

Плато със сирена и плодове  

Сладостта на плодовете доста добре си подхожда със сирена. Плодовете могат да бъдат поднесени под формата на сладко, да вземем за пример от смокини или чътни, да вземем за пример от ябърки и зелени домати. Ако поднасяте пресни плодове, подберете сезонни.

Плато със сирена и салами  

Пушените салами могат да трансфорат поднасянето на плато със сирена в едно по-стабилно похапване. Най-популярните типове салами, които се прибавят в сходни плата са италиански колбас, прошуто и други деликатеси като печено свинско и пуешко. Други типове салами, които идеално си подхождат със сирене, са канадски бекон, Кулатело, хамон и брезаола.

Поднесете саламите, нарязани на доста тънки слайсове и леко навити, или дружно със сирената, или в настрана плато.

Допълнения в платото със сирена

В профилираните магазини за сирена ще откриете най-различни допълнения, които идеално си пасват с усета на сиренето.

Най-популярните допълнения към сирена са плодово сладко, чътни, ядки, мед и маслини. Но този лист може да бъде допълнен от домашно приготвена тапенада от черни маслини, желе от вино и пикантни ядки.

Сирене и вино

Сервирането на другите типове сирене с разнообразни типове вино или други питиета способства за още по-пълното наслаждение от храната.

Например, с вино Шардоне е уместно да се поднесат сирената Камембер, Фонтина и синьо сирене. С Пино ноар пък си отиват сирената Абай дьо Белок (полутвърдо овче сирене), Roucoulons (меко сирене), Zamorano (твърдо овче сирене) и Комте. С вино вид Сира поднесете синьо сирене, Камембер и козе сирене Гауда.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР