В условията на блокираните черноморски пристанища след руската инвазия миналата

...
В условията на блокираните черноморски пристанища след руската инвазия миналата
Коментари Харесай

Украйна обяви, че изнася жито през хърватски пристанища

В изискванията на блокираните черноморски пристанища след съветската инвазия предходната година, Украйна стартира да употребява хърватските морски пристанища за експорт на зърно, разгласи първият вицепремиер на страната Юлия Свириденко. Този ход идва след, подписано по време на визитата на външния министър Дмитро Кулеба в Загреб през юли.

" Украинското зърно към този момент е изнесяно през хърватските пристанища. Благодарни сме за тази опция. Въпреки че това е нишов търговски път, той към този момент е известен ", сподели Свириденко в документално изказване. Според нея, новата логистична скица " ще играе значима роля в двустранната търговия сред нашите страни даже след войната. "

Украйна е един от най-големите международни експортьори на зърно, като забележителна част от него нормално минава през дълбоководните черноморски пристанища на страната. Руската обсада и сътвориха нуждата от различни направления.
 Зеленски: Украйна е изрично срещу рестриктивните мерки върху износа на зърно
Зеленски: Украйна е изрично срещу рестриктивните мерки върху износа на зърно

Държавният глава приказва на срещата " Три морета "

Част от износа на Украйна се изпраща и с железопътен превоз, само че съгласно украински брокери, този способ на превоз е значително по-скъп. Според статистиката на Украинския търговски съюз (UGA), комбинираната годишна продукция от зърно и маслодайни семена за 2023 година може да доближи 80,5 милиона метрични тона, което значи, че към 49 милиона тона биха могли да бъдат изнесени през сезон 2023/2024.

Споразумението с Хърватия не е единствено практическо решение на настоящия проблем, само че и метод да се укрепят двустранните връзки. " Готови сме да развиваме този транспортен кулоар, като разширяваме опциите му ", добави Свириденко.

Министерството на земеделието на Украйна заяви, че износът на зърно възлиза на 4,5 милиона тона към началото на септември, без да прецизира какъв брой от тях са минали през хърватските пристанища.
 Ердоган има вяра в
Ердоган има вяра в " добър резултат " за обновяване на зърнената договорка

Турция споделя, че договорката би трябвало да бъде обновена посредством премахване на редица дефекти, които са били идентифицирани
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР