В Сухопътни войски /СВ/ има сериозен недокомплект на личния състав,

...
В Сухопътни войски /СВ/ има сериозен недокомплект на личния състав,
Коментари Харесай

Ген-майор Михаил Попов: Решаването на проблема с недокомплекта на армията ще продължи 8-9 години

В Сухопътни войски /СВ/ има сериозен недокомплект на персоналния състав, само че се надявам благодарение на акцията " Бъди боец " да решим този проблем. Средно той е към 30 на 100, а в някои военни формирования и по-висок. Това сподели командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов по време на акцията " Бъди боец " в Карлово, заяви Българска телеграфна агенция. Той посочи, че казусът с недокомплекта е бил създаван в продължение на 8-9 години и по думите му решаването му ще отнеме също толкоз време.

Ген. Попов не отхвърли, че недокомплектът се отразява отрицателно на подготовката на персоналния състав, защото количеството задания е едно и също, а хората, с които те се извършват са по-малко и това води до спомагателното им натоварване. Независимо от всичко, персоналният състав на Сухопътни войски извършва дилемите си с професионализъм, предпочитание и дух и това ни разрешава през последните две години да изпълняваме всичките задания по бойната подготовка, сподели още той.

В Карлово Сухопътни войски бяха организирали проява на разнообразни типове техники и въоръжение. Всички можеха да видят и да се допрян до автомат и картечница " Калашников ", ръчна противотанкова гранатохвъргачка, снайперови пушки " Хеклер и Кох " и " Драгунов ", револвер " Зиг - Зауер ", както и мостри на портативни зенитни комплекси. Най-голям интерес младежите демонстрираха към бойните машини - 122 мм. самоходна гаубица 2С-1 и 120 мм минохвъргачка " Тунджа ", които са на въоръжение в състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Най-любопитни бяха децата, които не пропуснаха нито една машина, както и да се допрян до снаряжението, с което са въоръжени военнослужещите от Сухопътните войски.

Информационната борса беше посетена от десетки възпитаници и студенти, които на място се срещнаха с оповестените състезания за войнишки длъжности в другите типове Въоръжените сили, като и със периодите и изискванията за кандидатстване за тях.

Тази акция е доста значима за нас, защото с нея сме си сложили няколко цели - набиране на претенденти за военните формирования, представянето на армията пред обществеността и патриотичното образование на младежите, сподели ген. Попов.

Като резултат от извършените няколко събития в разнообразни градове командирът на Сухопътни войски уточни засиленият интерес към специалността професионален боец. Той посочи, че в първия конкурс за годината за оповестени 185 места са се записали 407 претенденти, което е наложило да се разгласят още 160 места за другите поделения. Ще изчакаме обаче края на годината, когато ще отчетем резултатите, които могат да бъдат измерени с цифри и по този начин ще можем да съпоставим повишаването на броя претенденти в гарнизони, в които сме правили състезания и преди този момент, изясни генералът. За другите две цели - представянето на армията пред обществото и патриотичното образование на младежта ще търсим резултатите след две-три години, добави той.

На въпрос какъв е процентът на рапортите за овакантяване ген. Попов отговори, че междинни цифри няма и всичко е " на приливи и отливи ". Към момента, по думите му броят на напускащите поделенията на Сухопътни войски понижава и чака дружно с възходящия брой претенденти за бойци постепенно, само че с непрекъснато движение да понижава недокомплектът. За идващите три години са планувани по четири състезанието на година с по 200-250 места, което е 1000 души и което съгласно генерала е оптимистичният вид.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР