В столицата на Колумбия Богота тази седмица ще бъде въведен

...
В столицата на Колумбия Богота тази седмица ще бъде въведен
Коментари Харесай

В Богота въвеждат режим на водата заради Ел Ниньо

В столицата на Колумбия Богота тази седмица ще бъде въведен режим на водата, с цел да бъдат понижени последствията от сушата, провокирана от естествения феномен " Ел Ниньо ", който аргументи огромен спад на водните ресурси в страната в разгара на сухия сезон, съобщи Ройтерс, като се базира на кмета на града Карлос Галан.

Режимът ще важи и за 11 общини покрай столицата и ще засегне минимум девет милиона души, предава Българска национална телевизия. 

Природният феномен " Ел Ниньо " доближи Колумбия в края на 2023 година и донесе високи температури и суша, предизвикали горски пожари в цялата страна и довели до най-ниските равнища във водохранилищата от десетилетия.

Трите водохранилища, които обезпечават 70% от водата за Богота, са цялостни единствено до 16,9% от потенциала си. Това е най-ниското ниво от 40 години, сподели Галан.

" Нека в този момент да не разхищаваме даже капка вода в Богота ", съобщи Галан на конференция и добави, че " това ще помогне тези ограничавания да бъдат отстранени по-бързо или да бъдат разхлабени ".

Богота страда от суша сходно на столицата на Мексико и покрайнините ѝ, където живеят към 21 милиона души. Град Мексико изпитва дефицит на вода от години поради слабите превалявания, за които се допуска, че се дължат на климатичните промени, както и на възходящото население и остарялата инфраструктура, отбелязва Ройтерс.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР