В сряда Япония и Съединените щати подписаха споразумение за съвместно

...
В сряда Япония и Съединените щати подписаха споразумение за съвместно
Коментари Харесай

Япония и САЩ напредват в съвместна разработка на прехващач на хиперзвукови оръжия

В сряда Япония и Съединените щати подписаха съглашение за взаимно създаване на нов вид система за противоракетна защита , защото съдружниците се стремят да се защитят от възходящата опасност от хиперзвукови оръжия, които се имат от Китай и Русия и се тестват от Северна Корея, оповестява „ Асошиейтед прес “.

Проектът беше в началото контрактуван сред министър-председателя на Япония Фумио Кишида и президента на Съединени американски щати Джо Байдън по време на срещата им на върха през август предходната година и доказан от водачите по време на визитата на Кишида във Вашингтон през април. Планира се прехващачът Glide Sphere да бъде въведен в употреба доникъде на 30-те години на ХХ век.

Споразумението от сряда дефинира разпределението на отговорностите и процеса на взимане на решения, което е първата значима стъпка в плана, обявиха от японското министерство на защитата. Те се надяват до март 2025 година да вземат решение за японски реализатори и да стартират процеса на създаване.

Хиперзвуковите оръжия са проектирани да надвишават Мах 5, или пет пъти скоростта на звука, като със своята скорост и маневреност съставляват опасност за районните системи за противоракетна защита. Разработването на прехващачи за тях е предизвикателство. Японското министерство на защитата го назова „ наложителен въпрос и означи, че хиперзвуковите оръжия в района са се подобрили доста през последните години.

Съгласно съглашението Япония дава отговор за създаването на частта на върха на прехващача, която се отделя в пространството, с цел да унищожи идващата бойна глава, както и за ракетните ѝ мотори, обявиха публични лица.

Според Министерството на защитата Япония е заделила 75,7 милиарда йени (490 млн. долара) за в началото създаване и тестване на прехващача . Разходите включват изработването на съставни елементи за двете компании – Raytheon Technologies и Northrop Grumman , които създават оръжието в конкурс, управителен от Агенцията за противоракетна защита на Съединени американски щати. Една от тях ще бъде определена за плана.

По оценки на MDA разноските за създаване на хиперзвуковия ракетен прехващач ще надвишават 3 милиарда $, в това число каузи на Япония от 1 милиарда $.

Прехващачите ще бъдат ситуирани на разрушители от клас „ Иджис “, сходно на ракетата „ кораб-въздух “ Standard Missile-3 , която Япония по-рано създаде взаимно със Съединени американски щати.

Япония форсира военното си строителство, защото акцентира нуждата от подсилване на възпирането си против възходящите закани . Япония също по този начин доста облекчи политиката си за експорт на оръжия, с цел да разреши взаимно създадени смъртоносни оръжия за трети страни

Откриха Сигурната зона за непридружени деца бежанци в Харманли

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР