В средата на май депутати – юристи от управляващата партия

...
В средата на май депутати – юристи от управляващата партия
Коментари Харесай

Необходима ли е мега агенция по вписванията

В средата на май депутати – адвокати от ръководещата партия внесоха законопроект за основаването на мега организация по вписванията. Предложението е под една шапка на бъдат Агенцията по вписванията (АВ), Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК), Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " (ГРАО) и Централния указател на особените залози (ЦРОЗ). В момента Агенцията по вписванията има няколко обособени регистъра - Търговският указател и регистърът на юридическите лице с нестопанска цел, указател БУЛСТАТ и Имотния указател, Регистър на имуществените връзки на съпрузите, а се очакваше и ЦРОЗ да се причисли в тази конструкция.

На свое съвещание Комисията по районна политика към Народното събрание отсрочи основаването на въпросната мегаагенция. Повечето депутати гласоподаваха „ въздържал се “. Най-голяма опозиция се следи от АГКК и АВ. „ Надяваме се, че даже да бъде основана тази мегаагенция, ще бъде без АГКК, която няма регистри. В съдружното съглашение е записано, че двете организации стават държавни организации на послушание на вицепремиера Константинова. Не написа, че АГКК става част от Агенцията по вписвания “, прецизира за ФАКТИ инж. Валентин Йовев, някогашен шеф на АГКК. Той напомни, че кадастъра на страната е съвсем подготвен. „ Остават да се доработят 3-4%, а заможен указател на процедура към момента няма. Идеята беше като се направи кадастъра да стартира да се прави имотния указател. Сега към този момент няма проблеми, само че някой му харесва, че това кадастъра е подготвен и сега единствено се експлоатира “, прецизира инж. Йовев.

“Със основаването на новата мега организация по-скоро ще се затрудни работата на АГКК, в сравнение с да се ускорят дейностите. Важно е да се знае, че АГКК извършва действия по ЗУЧК, ЗГК, Закон за устройство на територията, ЗКИР, ЗСПЗЗ, които действия нямат общо с никакви регистри и/или тъй наречените цивилен оборот, като се изключи кадастъра и то тъй като няма заможен регист ", разяснява инж. Йовев.

В чл.4 на Законопроекта са изброени задачите на АВ, които са свързани само и единствено с обслужване на регистри! „ Ние, като експерти в тази област, сме уверени, че осъществяваните от АГКК действия по геодезия, по картография и по кадастър не са единствено регистри, предоставящи информация на консуматори. Кадастралната карта и кадастралните регистри, сега към момента са в развой на основаване за цялата територия на страната, а единствено едната част съставлява кадастралният указател на недвижимите парцели (нужен единствено до момента в който не се сътвори заможен регистър) “, написа в свое мнение до държавните институции Асоциацията на геодезическите компании.

АГКК извършва съществени геодезически и картографски действия като поддържане на: българската геодезическа система, държавната нивелачна мрежа, държавната гравиметрична мрежа, държавните топографски карти, профилираните карти на обектите по ЗУЧК и така нататък Тези действия са съществени и за капиталовото планиране, и нямат отношение с процесите по вписвания.

„ Акцентирайки върху регистрите се пропуща фактът, че дейностите по основаване на кадастралната карта още не са завършени, като за задачата, при актуалното равнище на финансиране, са нужни повече от 15 години! А за дейностите, осъществявани от АГКК и финансирани от страната, е потвърдено, че неведнъж възстановяват цената си “, написа още в мнението.

„ АГКК следва да се резервира като обособена конструкция - държавна организация, подчинена на Министерски съвет и настояща в синхрон с „ АВ, като в тази връзка предлагаме в Преходните и заключителни разпореждания на Проекта на Закон за АВ да отпаднат всички текстове, отнасящи се до Агенция по геодезия, картография и кадастър. Нашето предложение по никакъв метод не нарушава „ Споразумение за взаимно ръководство на република България в интервал 2021 година – 2025 г.”. Очакванията на цялата геодезическа общественост е смяната да бъде в посока опазване на геодезическите действия като значими за страната – поради обстоятелството, че преди четири месеца към този момент бе оповестен план на ЗИД на ЗКИР за публично разискване, координиран от Министерски съвет и препоръчан от Вицепремиера по районно развиване и благоустройството, който ние изцяло поддържаме “, допълват в своето мнение геодезистите.

Системите на кадастъра и имотния указател имат направен протокол за продан на данни, което разрешава да работят в цялостен синхрон и без да се сплотяват двете администрации с друг предмет на активност.

Асоциацията на геодезическите компании, като деен участник в процеса по осъществяване на действия по геодезия, картография и кадастър, при започване на годината документално е декларирала до Министерски съвет желанието си за (все още несъстояла се) среща за разискване на измененията в бранша и подготвеност за подпомагане при създаване на нужните законодателни промени в региона на геодезията, от която кадастърът е неотделима част.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР