В Сливенска епархия днес предстоят отново избори за митрополит, след

...
В Сливенска епархия днес предстоят отново избори за митрополит, след
Коментари Харесай

Отново избори за Сливенски митрополит днес

В Сливенска епархия през днешния ден предстоят още веднъж избори за митрополит, след касирането им през февруари. Днес 42 епархийски гласоподаватели ще би трябвало да изберат сред шест достоизбираеми епископи. Между тях не е кандидатурата на противоречивия свещеник Иеротей.

Изборният ден ще стартира с литургия в храма „ Св. Димитър " в Сливен. Около 11.30 се чака гласоподавателите да влязат в постройката на Сливенска митрополия, където ще се организира повторния избор. В листата са включени следните достоизбираеми епископи - Велички свещеник Сионий, Знеполски свещеник Арсений, Мелнишки свещеник Герасим, Браницки свещеник Пахомий, Главиницки свещеник Макарий и Велбъждски свещеник Исаак.

До днешните избори се стигна откакто февруарските бяха касирани от Светия синод, след две подадени тъжби за сговор сред гласоподавателите, макар, че на два тура бяха определени свещеник Иеротей с 27 гласа и свещеник Михаил с 22 гласа. Последва разделяне сред свещениците в епархията на поддържащи решението на Светия синод и на тези, които избраха кандидатурата на свещеник Йеротей. Скандалът приключи с осемдневната гладна стачка на сливенския отец Иван и взаимни обвинявания, че всичко се прави в полза на ръководството на парцелите на епархията по Черноморието и идния избор за патриарх.

Ако през днешния ден бъдат определени двама от шестимата претенденти, то идната неделя Светия синод ще би трябвало да избере Сливенски епископ на мястото на умрелия при започване на годината дядо Йоаникий.

Източник: БНР

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР