В Сливен днес ще се състои епархийският избор за нов

...
В Сливен днес ще се състои епархийският избор за нов
Коментари Харесай

Митрополитите избират нов митрополит в Сливен

В Сливен през днешния ден ще се състои епархийският избор за нов митрополит след гибелта на митрополит Йоаникий на 9 януари 2024 година Датата за избора бе избрана от Светия синод на Българската православна черква.

В избора вземат участие епархийските гласоподаватели, които ще излъчат двама претенденти, събрали повече от половината гласове всред лицата с епископски чин в Сливенската епархия.

На 22 април 2024 година Светият синод на Българската православна черква дефинира листата с достоизбираемите епископи за избора на нов Сливенски митрополит. В нея са Величкият свещеник Сионий, Знеполският свещеник Арсений, Мелнишкият свещеник Герасим, Браницкият свещеник Пахомий, Главиницкият свещеник Макарий и Велбъждският свещеник Исаак.

Изборите за нов Сливенски митрополит са планувани за повторно. На състоялия се на 18 февруари 2024 година епархийски избор в Сливен гласоподавателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския свещеник Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския свещеник Михаил - 22 гласа. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор.

Свещеници, епархийски гласоподаватели и миряни стачкуваха в Сливен, Ямбол, Бургас и София против касирането на избора. Имаше и контрапротест в поддръжка на решенията на Светия синод.

Българска телеграфна агенция напомня, че на 19 март 2024 година на съвещание Светият синод на Българската православна черква насрочи нови избори - на 19 май епархийски избор на нов митрополит на Сливен, и на 26 май - каноничен избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод. На него от тези двама епископи, определени от епархийските гласоподаватели, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР