В скулптурната градина на Националната галерия Квадрат 500 в София,

...
В скулптурната градина на Националната галерия Квадрат 500 в София,
Коментари Харесай

Гръцки илюстратор рисува графити в Националната галерия "Квадрат 500"



В скулптурната градина на Националната изложба " Квадрат 500 " в София, към работите на едни от най-големите български майстори на изящното изкуство като Павел Койчев, Крум Дамянов и Велислав Минеков, тъкмо в този миг се ражда творба на съвремието - графит. Между 10 и 14 май гръцкият създател Билос Мантопулос-BILOS рисува своето произведение PLETHOS / МНОЖЕСТВО пред погледа на посетителите на галерията. Той е първият интернационален актьор, поканен да взе участие в програмата " Стената " на Националната изложба, която беше открита през пандемичната 2020 година. Тя дава опция на модерни създатели с фокус върху графити и стенописното изкуство да осъществят свои планове по покана на кураторски екип. Това се случва върху монументално декоративно пано с размери 2.40 м х 26 м, ситуирано в средата на непрекъснатата експозиция на музея.



 Пръв имаше опцията да изрисува своите ярки геометрични форми Николай Петров GLOW с неговата " Градина на цветовете ". Година по-късно там се появи " Яйцедентът " със мощно разпознаваемия " градски " почерк на Алекси Иванов.

Тази година паното е поверено за първи път на въображението и гения на чужденец – гръцкия илюстратор и художник на фрески BILOS, избрал София за собствен дом в последните няколко години. Характерна за работата му е тънката граница сред илюстрацията, керамиката и абстракцията, която неведнъж бива прекрачена. Разказът му постоянно е образен и отворен за тълкования. Какви ще бъдат те след завършването на PLETHOS / МНОЖЕСТВО от страна на публиката следва да забележим. Дотогава всеки ден до 18 часа посетителите на " Квадрат 500 " могат да следят по какъв начин се раждат актуалните графити по ярко в класическия дом на изкуството. А на 14 май, в границите на Европейската нощ на музеите в столицата ни, BILOS ще сложи последните линии на своята творба, която ще остане в галерията през идната една година.  



Редактор: Весела Кръстева
Снимки: персонален списък
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР