В Румъния не влиза украинско жито. Това увери министър-председателят на

...
В Румъния не влиза украинско жито. Това увери министър-председателят на
Коментари Харесай

В Румъния не влиза украинско жито

В Румъния не влиза украинско жито. Това увери министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку. Това стана след диалог с украинския му сътрудник Денис Шмихал. Повод са изискванията за осъществяване на експорт на украинско зърно за Румъния.

В централата на румънската Социалдемократическа партия (СДП) Чолаку посочи, че досега нито един кг украинска пшеница не е влезнал в Румъния.

„ Става дума за полемика, която организирах в събота и в неделя с украинския министър председател и с Европейска комисия. Тя изиска да предложим система за лицензиране във връзка с износа на зърно за страните от Европейски Съюз. Нещо, което аз и евродепутатът от СДП Виктор Негреску поискахме, когато се срещнахме с ръководителя на Европейска комисия, сподели Чолаку.

И украинският министър председател изрази същата логичност, като сподели, че въпреки всичко ще бъде нужен непоколебим надзор. До момента от решението на Комисията да не продължава възбраната нито един кг пшеница или каквото и да било друго не е бил импортиран в Румъния, по този начин ще бъде и през днешния ден – не тъй като Чолаку го е забранил или тъй като министър председателят или държавното управление са наложили някаква възбрана на митниците. Това беше едно джентълменско съглашение сред мен и украинския министър председател, което ние и двамата спазихме. Не е имало нито едно искане от която и да било митница за експорт от Украйна за Румъния до този миг “, съобщи Чолаку, представен от Българска телеграфна агенция.

В случай че дойдат претенции за експорт за Румъния, аз несъмнено ще желая от министъра на земеделието и министъра на стопанската система да издадат взаимно предписание. То ще е за 30-дневно продължение на рестриктивните мерки, до момента в който нещата се изяснят. Няма нито едно искане и желая да уверя фермерите, че нещата няма да бъдат както преди към година, сподели румънският министър председател.

В края на предходната седмица европейската комисия реши да отстрани наложените ограничавания върху вноса на зърно от Украйна. Те бяха годни за пет страни – Унгария, Полша, Словакия, Румъния и България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР