В Рудозем вече се изгражда дългоочакваният нов Център за спешна

...
В Рудозем вече се изгражда дългоочакваният нов Център за спешна
Коментари Харесай

В Рудозем започна изграждането на дългоочакван нов център за спешна помощ

В Рудозем към този момент се построява дълго чаканият нов Център за незабавна здравна помощ. В разпокъсано обитаемо място като родопската община са нужни най-малко два екипа за незабавния център. Кметът Румен Пехливанов моли за съответна държавна политика, която да обезпечи и стимулира задоволително добре хората на първа линия, с цел да попълнят незаетите места на лекари и медицински сестри.

Центърът за незабавна помощ се построява със средства от огромния капиталов план на Министерство на здравеопазването " Подкрепа за развиване на системата за незабавна здравна помощ ", по процедурата за непосредствено даване на безплатна финансова помощ " Регионална здравна инфраструктура ", която се финансира по Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 година

Общият бюджет на плана е 163 897 815 лв.. По плана, който би трябвало да завърши до края на тази година, се обновяват незабавните отделения на 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 центъра за незабавна здравна помощ (ЦСМП) и разкритите към тях 170 филиала (ФСМП) и 6 изнесени екипа. Още преди 4 години Община Рудозем учреди в интерес на Министерството на здравеопазването правото на градеж на обекта. В рамките на 3 месеца се чака да бъде построена напълно нова постройка, чието съоръжение е доставено преди повече от 2 години. В плана е заложено построяването на постройка на незабавния център.

Важно е, че стигнахме до действителна реализация. Това е план на Министерство на здравеопазването, който включва построяването на доста центрове в цялата страна. Това е извънредно значимо за места където няма многопрофилна болница за интензивно лекуване, разяснява кметът на града Румен Пехливанов пред БНР.

Той моли към здравните управляващи да обезпечават повече екипи за незабавна помощ за места като неговата община.

„ Ние имаме обитаеми места, които са на 17-18 км отдалечени от общинския център “, акцентира той.

По думите му, изключително през зимата, това може да забави незабавната помощ до 30-40 минути.

Тези, които избавят живот, би трябвало да бъдат приоритет за държавното финансиране, безапелационен е Пехливанов.

Местните хора правят оценка построяването на центъра за незабавна помощ като извънредно значимо. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР