В рубриката ни Откъде се взе“ ви разказваме как са

...
В рубриката ни Откъде се взе“ ви разказваме как са
Коментари Харесай

Откъде се взе: Микровълновата печка

В рубриката ни „ Откъде се взе “ ви описваме по какъв начин са основани елементарните предмети от всекидневието ни. Днес тематиката е микровълновите печки.

По време на Втората международна война инженерът Пърси Спенсър подкрепя военните старания на Съединени американски щати с работата си по магнетроните – тръби, които генерират електромагнитни талази за радари – до момента в който работи за софтуерната компания Raytheon. Работата му обаче не завършва с войната.

През 1945 година, до момента в който работи, Спенсър вижда, че бонбонът в джоба му внезапно се е трансформирал в „ лепкава каша “ и не след дълго той схваща, че повода за това са микровълните на магнетрона. Това го подтиква да създаде микровълновата фурна, която хората могат да употребяват за стопляне на храната. Radarange с размерите на ледник дебютира в средата на 40-те години и в началото е предопределен за заведения за хранене и самолети, а не за елементарни домове. (Цената на апарата от 1250 $ – съвсем 17 000 $ през днешния ден – по този начин или другояче не е изключително налична за жителя.)

С течение на времето дизайнът се усъвършенства, а цената понижава и модела Radarange от 1967 година става шлагер измежду домакините. Към средата на 70-те години на ХХ век микровълновата фурна се трансформира в съществена част от кухнята в Съединени американски щати. Производителите популяризират уреда като по-бърза, по-лесна и (буквално) по-хладна опция на стандартните фурни. „ Направете най-голямото изобретение в готвенето от времето на огъня “, споделя актрисата Барбара Хейл в реклама на Radarange от 1972 година През 1971 година в реклама на фурната Just-A-Minute на General Electric се акцентира, че „ със специфичния таймер, настройки за ръководство и книжката с предписания, които идват с фурната, на практика всички компликации са отстранени от готвенето “ – берекет за неуверените готвачи на всички места по света.

Появяват се и готварски книги – „ Микровълнова готварска книга “ на мадам Беноа, „ Гурме в микровълнова фурна “ на Барбара Кафка и така нататък – които съдържат всевъзможни предписания, от „ Патица с портокал “ до „ Елегантна вечеря с говеждо “. В една готварска книга от 1978 година даже се предлага приготвянето на къс в микровълнова. А когато през 1986 година излизат и пластмасовите тавички за тази печка, полуфабрикатите избухват по целия свят.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР