В Римската република съществувала изборната длъжност на плебейския трибун (tribunus

...
В Римската република съществувала изборната длъжност на плебейския трибун (tribunus
Коментари Харесай

Ваня Григорова - по пътя на Манолова и грешките ѝ

В Римската република съществувала изборната служба на плебейския трибун (tribunus plebis), основана, с цел да пази ползите на жителите, изключително на плебеите, против господството на патриции в сената. Причината била, че и двамата консули, представляващи изпълнителната власт, и сенатът - законодателната власт, били налични единствено за патриции. Кой през днешния ден може да играе ролята на “народен трибун ” по-добре от един синдикалист, откакто в България наследникът на партията, управлявала при тоталитарния режим, е лицето на “лявото ”. Но синдикалната закалка не е задоволителна за пробив на избори, нито за безпроблемно финансиране на акцията.
Удар по лявото - и дотук
Eдва съумяла да поработи като столичен общински консултант, някогашната синдикалистка от КТ “Подкрепа ” Ваня Григорова се хвърля в нова акция - този път за народен парламент. Григорова повежда обединението “Солидарна България ”, която е една от 34-те партии и обединения, позволени за присъединяване в изборите на 9 юни. За задачата три обединения се отделиха от „ Левицата! “ - „ Изправи се.бг “ на Мая Манолова, „ Българска левица “ и „ Обединена социалдемокрация “, взела участие на други избори в комплект с Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ.

Но „ Левицата! “ също ще се яви на парламентарните избори във формат “Движение 21 ”, АБВ, Земеделски съюз “Александър Стамболийски ” и други, произлезли и/или партниращи си с БСП в недалечното минало. Оказа се, че Григорова и “Левицата! ” са преговаряли за взаимно явяване, само че са се разделили заради разнообразни визии за водачеството на бъдещата коалиция.

Несъмнено тези рояци вляво ще се отразят на резултата на ръководената от Корнелия Нинова БСП, която не е във форма през последните години. Колкото повече се втвърдява социалистическата партия в опит да притегли патриотично-консервативен избор и се измества надясно, толкоз повече се утежняват резултатите ѝ. Заради водената от Нинова политика напуснаха или бяха изгонени знакови лица на “Позитано ” 20, от партията се “отляха ” и локални организации, а други пък работеха антиБСП на избори.
В Българска социалистическа партия не харесват " ренегатите "
Стигна се до такава степен, че на последния парламентарен избор Българска социалистическа партия остана предпоследна с едвам 23-ма депутати в 49-ия парламент. Но и нейните съперници не бележат значими триумфи - на изборите на 2 април “Левицата! ” завоюва едвам 56 481 гласа или 2,23%, а на идните ще е в напълно смален състав. Тяхната изразителност не е доста по-различна от тази на Нинова и екипа ѝ. Но пък напускането на СОС от Ваня Григорова може да се отрази положително на Българска социалистическа партия, макар спора на партийното управление с това на столичната организация, която приготви акцията на Григорова за локалния избор. Известно е, че в Българска социалистическа партия не харесват “ренегатите ” и една част от актива евентуално е афектиран от решението на някогашната синдикалистка да напусне и да се съюзи с друга отцепничка като Мая Манолова.

Изглежда Ваня Григорова не е проумяла, че високият ѝ резултат в София не се дължи на нейните декламаторски умения, омагьосване и пламенна отбрана на “трудовите хора ” - тези качества, както и фактът, че не е партиен бюрократ, също имат принос. Но главните колела на една предизборна акция са партийните структури.
Без партийни структури не става
Григорова завоюва на локалните избори предходната есен 170 258 гласа поради работата на столичната организация на Българска социалистическа партия. Заслуга има и протестният избор. От една страна, на балотажа за нея са дали своят вот и разочаровани, които не харесват ДС-фамилията на кмета Васил Терзиев, повдигнат от ПП-ДБ- ”Спаси София ” и спечелил с минимална преднина, от друга – тези, които са против дългогодишното статукво на ГЕРБ и техния претендент, излъчен в 12 без пет, журналистът и медиен началник от bTV Антон Хекимян.

Към днешна дата обаче капацитетът за протестен избор е понижен, а даже и да го има, не би се насочил към групировката, представлявана от Григорова и Мая Манолова. Освен това конкуренцията за парламентарни избори е несравнима с тази за местен избор, бил той и в София. Въпреки триумфа си предходната есен, Григорова няма какво изключително да предложи като политически актив от работата в СОС. Дори разказът не се разграничава от този в акцията за локалния избор - водещото е, че не се чува гласът на същинското болшинство, това на работещите хора, които заплащат сметките в страна на “фасадна народна власт, съчетана с пазарна тирания от латиноамерикански вид ” (както изясни в профила си във Фейсбук).
С Българска социалистическа партия - или под чертата
На европейските избори през 2019 година Григорова се яви като самостоятелен претендент, повдигнат от предприемчив комитет, и получи нищожните 9320 гласа, по-малко от половин %. Сега върви по пътя на Мая Манолова - и нейните неточности. Когато имаше зад тила си Българска социалистическа партия и столичните социалисти, Манолова взе 189 176 гласа на балотажа против Йорданка Фандъкова, (дори повече от извоюваните от Григорова). И въпреки да не е подходящо да се съпоставят резултати от локални и парламентарни избори, показателно е, че нейната платформа “Изправи се. бг ” в съюз с “Отровното трио ” (инициатори на митингите през 2021 година, б.а.), завоюва 60 055 гласа или 2.29% на вота през ноември 2021 година.

Председателят на столичните социалисти Иван Таков, който беше един до друг с Григорова за локалния избор, е наясно, че избирателен триумф не е вероятен без Българска социалистическа партия.

“На процедура всеки опит за обединяване на лявото без Българска социалистическа партия би бил следващото му разпокъсване. Има единствено един метод за сполучливо обединяване вляво и ние го демонстрирахме на локалните избори ”, съобщи той неотдавна.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова обаче образува различен съюз и поради сигурното позициониране на партията в 50-ия парламент, се блазни от лансираната нова формула за необятно ръководство.

В същото време Григорова и Манолова постулират, че ще пазят “правата на работещите хора - миньори, транспортни служащи, медицински сестри, шивачки ”. Но в реалност жителите имат потребност от друго – от заслужено правораздаване. То е това, което може да опази правата им, другото е популизъм.

Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР