В производството на чипове се преплитат интересите на бизнеса и

...
В производството на чипове се преплитат интересите на бизнеса и
Коментари Харесай

Чиповете: новият “петрол” в борбата за световно лидерство


В производството на чипове се преплитат ползите на бизнеса и политиката, защото става въпрос за национална сигурност и водачество в свят на все по-яростно световно опълчване (снимка: Intel)

Компютърните чипове се трансфораха в мотор на международната стопанска система. Критичната роля на полупроводниците стана явна по време на пандемията, когато производството прекъсна и световните вериги за доставки изпаднаха в безпорядък. Усъвършенстваните чипове разрешиха основаване на генеративен изкуствен интелект, който дава обещание да трансформира доста промишлености. Това изяснява за какво полупроводниковите съставни елементи през днешния ден са обект на жестока конкуренция сред международните сили, отбелязва Блумбърг.

Чиповете са нужни за обработка на големи количества информация, заради което те към този момент се конкурират с петрола като движеща мощ на стопанската система. Правят се от разнообразни материали, които се отсрочват върху силициеви пластини. Чиповете с памет, виновни за съхраняването на данни, са релативно елементарни и евтини, до момента в който логическите схеми, виновни за осъществяването на стратегии, са по-сложни и скъпи. 
още по темата
Достъпът до съставни елементи като AI ускорителя H100 на Nvidia в този момент дефинира националната сигурност на страните и ориста на софтуерните колоси, в това число Гугъл и Microsoft, които построяват големи центрове за данни, с цел да запазят водачеството си в ИТ промишлеността.

Много устройства и машини от всекидневието също зависят от полупроводниците. Чиповете участват в огромни количества в колите, да вземем за пример, с цел да преобразуват натискането на бутони в ръководещи сигнали. Освен това чиповете управляват зареждането на всички устройства с акумулатори.

Лидерите

Повечето от водещите полупроводникови технологии произлизат от Съединените щати, само че през днешния ден Тайван и Южна Корея са водачи в производството на усъвършенствани чипове. Най-големият пазар за електронни съставни елементи е Китай, който има все по-голямо предпочитание да усили личното си произвеждане на чипове, които самият той използва.

Вашингтон се пробва да ограничи развиването на своя азиатски съперник, който, съгласно него, заплашва националната сигурност на Съединени американски щати – ограниченията за надзор на износа са ориентирани към въздържане на Китай. Съединени американски щати също отделиха обилни средства за възкръсване на производството на полупроводници в страната, с цел да понижат зависимостта си от промишлеността на Източна Азия – стъпка, последвана от други страни, в това число Германия, Испания, Индия и Япония.

Труден и безценен бизнес

Производството на чипове остава променлив и извънреден сложен бизнес. Изграждането на цех коства повече от 20 милиарда $ и лишава години, а предприятието би трябвало да работи непрекъснато, с цел да бъде печелившо.

Днес единствено три компании в света имат усъвършенствани индустриални благоприятни условия: тайванската TSMC, южнокорейската Samsung и американската Intel. Първите две работят като реализатори, произвеждайки чипове за други компании по света. Intel преди този момент произвеждаше чипове единствено за личните си потребности, само че в този момент се конкурира с TSMC и Samsung като производител по контракт.

Съществува и сегмент от аналогови чипове, нужни да вземем за пример за ръководство на зареждането и температурата в смарт телефоните, както и за превръщане на аналогови сигнали в цифрови. Тук водещи са американската Texas Instruments и холандската STMicroelectronics, само че Китай също интензивно развива това направление.

Търговски войни

Въпреки напъните на Пекин, китайските производители на чипове не престават да разчитат на американска технология, а достъпът им до задгранични запаси понижава заради глобите. През 2023 година Вашингтон забрани доставките на избрани чипове и съоръжение за тяхното произвеждане в Китай в области, които се възприемат като военна опасност в Съединени американски щати – приказваме за суперкомпютри и системи с изкуствен интелект. 

Някои китайски компании, като Huawei, се оказаха в черния лист на американските управляващи. Това значи, че американските снабдители на съвременни съставни елементи би трябвало да получат утвърждение от държавното управление, с цел да продават своите артикули на тези компании. 

Но Китай също не стои със скръстени ръце. Huawei построява мрежа от секрети уреди за произвеждане на чипове в Китай и към този момент предлага смарт телефон, основан на 7-нм процесор. Това е по-модерно решение, в сравнение с допускат актуалните наказания на Съединени американски щати.

Държавна поддръжка

Същевременно Съединени американски щати са отпуснали 39 милиарда $ за директни вложения и 75 милиарда $ за облекчени заеми за локални производители на полупроводници. Европейски Съюз създаде личен проект с бюджет от 46,3 милиарда $ – дружно с частните вложения се чака тази сума да нарасне до 108 милиарда $. До 2030 година Европа има намерение да удвои размерите на произвеждане на полупроводници и да завладее 20% от международния пазар.

През февруари Индия отдели 15 милиарда $ за същата цел. Обемът на вложенията на Саудитска Арабия може да доближи 100 милиарда $, с отпуснатите от Япония 25,3 милиарда $ TSMC ще построи два завода в страната, а локалната Rapidus има намерение да стартира произвеждане на чипове по 2-нм технология до 2027 година

Най-значимият риск за промишлеността е геополитическото напрежение към Тайван, където е основана TSMC. Тя съвсем сама построи бизнес модел за произвеждане по контракт за други компании. Днес на нея разчитат Apple, AMD, Nvidia и други известни марки. През 2022 година TSMC надмина Intel по доходи. Всеки различен състезател би се нуждаел от големи вложения и години работа, с цел да доближи равнището на TSMC.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР