В пресклуба на БТА в Плевен, Албена Симеонова, която е

...
В пресклуба на БТА в Плевен, Албена Симеонова, която е
Коментари Харесай

Три застрашени вида земноводни спаси проект на територията на МИГ Никопол-Белене

В пресклуба на Българска телеграфна агенция в Плевен, Албена Симеонова, която е ръководител на " Фондация за околна среда и земеделие ", показа дейностите по план " Подобряване на природозащитното положение на местообитанията на целеви типове земноводни и влечуги в предпазени зони " Персина ", " Обнова-Караман дол " и " Никополско плато ", финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “.

Проектът, по който бенефициент е Фондация за околна среда и земеделие, има за цел постигането на удобно природозащитно положение на три застрашени типа земноводни на територията на МИГ Никопол-Белене.

Това са: южен гребенест тритон, червенокоремна бумка и елементарна блатна костенурка.



Реализирането на плана включваподобряване на положението на основни за типовете залежи и местообитания в трите предпазени зони от Натура 2000. Товаставачрез възобновяване и създаване на евентуални местообитания като дребни влажни зони за трите застрашени типа.

Председателят на „ Фондация за околна среда и земеделие “ Албена Симеонова показа забавни обстоятелства, свързани с работата по плана. Тя сподели, че учени от Българска академия на науките и СУ " Свети Климент Охридски " са създали изследване за това, къде има влажни зони, които да са подобаващи за местообитания на трите застрашени от изчезванеживотински типове.

В резултат към този момент имаобособени пет подобаващи водоема като два от тях се намират в землището на село Драгаш челник, два при село Дебово и един при село Бацова махала. В някои от тях към този момент са заселени представители на застрашените типове.



В рамките на плана са извършени голям брой срещи с разнообразни групи хора с разнообразни специалности и занимания. Проведени са три похода с ученици на локални учебни заведения – с тях са били и преподавателите от учебните заведения.

Местните читалища също са подкрепили дейностите по плана с стратегии, поднесени от техни възпитaници. Проведен е конкурс за написване на есе, като жури е оценило работата на участниците.

„ По този метод обществеността в Белене и Никопол научи, какво сме създали по плана. Ние създадохме нещо от огромна изгода за околната среда, тъй като биопопулацията би трябвало да бъде непокътната “, сподели Албена Симеонова.



Тя акцентира, чевлажните зони, които са възобновени по плана, се намиратвърху общински земи, а споредпрепоръките на Оперативната стратегия от фондацията имат уговорката да се грижат за тях.

Албена Симеонова означи също, че във възобновените влажни зонине би трябвало да се разрешава заселването на хищни риби, за което съществуват и съответни занкции.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР