В пакистанската част на Кашмир имаше протести, прераснали във вълна

...
В пакистанската част на Кашмир имаше протести, прераснали във вълна
Коментари Харесай

В Кашмир се биха за цената на тока и брашното, най-малко трима загинаха, 100 са ранени

В пакистанската част на Кашмир имаше митинги, прераснали във вълна от принуждение поради повишаването на тока и брашното. Както заяви BBC, минимум трима души са изгубили живота си, а други 100 са ранени. Насилието продължава пети ден, а хиляди жители са по улиците от петък. Пакистанският министър председател Шехбаз Шариф предложи дотации в размер на 23 милиарда рупии (около 83 милиона долара), само че това не успокои недоволните протестиращи.
Напротив, демонстрациите се ускориха от уикенда, вследствие на което управляващите взеха решение да прекратят услугите на мобилните оператори, а образователните занятия в учебните заведения бяха спрени, както и краткотрайно затворени градският превоз и доста магазини. Лишаването от независимост на водачите на митинга също способства за разпалването на вълненията.

В понеделник управляващите изпратиха паравоенни елементи, известни като рейнджъри, в районната столица Музафарабад. Кадри от митинга демонстрират по какъв начин двете страни бият с пръчки. Паравоенни сили също са стреляли с патрони и са хвърляли сълзотворен газ против протестиращите.

Един от тримата починали е служител на реда, оповестиха управляващите.

„ Рейнджърите не трябваше да стрелят по протестиращите, които единствено желаеха да защитят правата си, и в подмяна получиха патрони “, сподели притежателят на магазин Мухамад Касим пред AFP.

Комитетът за взаимни дейности Awami, активистката група, която инициира митингите, разгласи вторник за „ Ден на печал “ в чест на починалите. Администрираният от Пакистан Кашмир е полуавтономен район със лично районно държавно управление. Повече от 70 години този район е в центъра на спора сред Пакистан и Индия.

Three die in protests against flour and energy prices
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР