В новата научна работа на водещ правен експерт се разглеждат

...
В новата научна работа на водещ правен експерт се разглеждат
Коментари Харесай

Професор Голдман: генеративният ИИ ще загине от ръцете на бюрокрацията

В новата научна работа на водещ юридически специалист се преглеждат провокациите, свързани с създаването на спорни от правна позиция технологии.

Ерик Голдман, професор по право от университета Санта Клара в Съединени американски щати, изрази мнение, че генеративният ИИ скоро ще се сблъска с същинско „ цунами от регулации “. Това съмнение беше изказано по време на негова лекция в Юридическия факултет на Университета Маркет в Милуоки, Уисконсин. То е подкрепено от публикуването на обвързвана с него научна публикация.

Голдман твърди, че за огромните софтуерни компании като OpenAI, Гугъл, Meta и Microsoft, които са вложили доста в построяването на огромни езикови модели, идните регулации могат да бъдат съществено предизвикателство.

Според Голдман казусът с нарушаването на авторските права за образование на изкуствения разсъдък към този момент се е трансформирал в забележителна спънка за неговото развиване. Професорът отбелязва, че актуалната борба с огромните софтуерни компании и съответният регулаторен напън могат съществено да подкопаят капацитета на изкуствения разсъдък.

Освен това нараства загрижеността, че някои генеративни модели, изключително тези, които работят локално на компютрите на крайните консуматори, могат да се употребяват за генериране на неуместно наличие. Включително детска порнография. Този тип материали бързо се популяризират посредством профилирани дарк конгреси, нарушавайки десетки закони в доста страни.

Професорът също по този начин напомни, че когато интернет едвам започваше да набира известност, регулаторните органи постоянно заемаха дистанцирана позиция. Тогава те се притесняваха от негативното влияние на несъразмерното контролиране на новата технология. Днешните законодатели обаче подхождат по друг метод към въпроса за регулирането на ИИ.

Асоциацията за бизнес програмен продукт разгласява забавна статистика. През първите 38 дни на 2024 година в законодателните органи на щатите са импортирани над 400 законопроекта, свързани с ИИ. Това е шест пъти повече спрямо предходния интервал.

Голдман предизвестява за „ фрапантен удар “ на регулацията. Удар който може доста да промени промишлеността на генеративния ИИ, в случай че тя въобще може да оцелее в тази среда. Професорът показва вяра за по-гъвкави и уравновесени закони в бъдеще. Закони които могат да оказват помощ на промишлеността да се развива, а не да я задушат, в случай че стартира да „ разперва криле “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР