В навечерието сме на 4-ти януари 2024 година - денят

...
В навечерието сме на 4-ти януари 2024 година - денят
Коментари Харесай

На 4 януари София ще отбележи 146 години от Освобождението си /Програма/

В навечерието сме на 4-ти януари 2024 година - денят на освобождението на София от петвековното османско робство. Десетилетия наред, по традиция, Национално Движение Русофили взе участие в подготовката и провеждането на честването на тази светла дата, както и в дейностите, отдадени на освобождението на всички обитаеми места в Родината ни.

Незабравими остават честванията на 27.06. в Свищов, на 07.07. във В. Търново, на 10.12. в Плевен, на 13.01. в Пазарджик и на доста други места.

По решение на Координационния съвет „ България - Русия " , в София общото взаимоотношение за 04.01.2024 година се реализира от Сдружение „ Александър Невски ".

Съгласувано със Софийска Света митрополия, честването в София ще премине при следния ред:

- 9,40 часа - Тържествена света литургия в храм Света Неделя;

- 10,20 часа - начало на Литийно шествие с маршрут:

1. Паметник на военачалник Йосиф Гурко, избавител на София;

2. Паметник Цар Освободител;

3. Паметник на Опълченеца.

На всеки монумент ще поднесат цветя и венци в символ на благодарност към освободителите на България.

Напомняме на нашите съграждани, че през миналите повече от две десетилетия НД „ Русофили " възвърне паметника на ген. Каталей и на ген. Философов пред Българска телеграфна агенция, взе участие в построяването на паметника на ген. Гурко, на паметника на ген. Черевин и есаул Барыш-Тищенко - първоосвободителите на София, на паметника на освободителите в с. Мрамор, на паметните плочи на ген. Столетов в София, на паметника на ген.

Скобелев в Казанлък, на мемориалната плоча в Златарица, паметните плочи на полк. Борис Дрангов и на фелдмаршал Александър Суворов, на паметника в Ботевград и доста други.

Наше надълбоко разбиране е, че всички тези паметни места следва да получават почтено внимание, благодарност и грижа.

Уважаеми сънародници,

С най-голяма вяра и доверие се обръщаме към вас, без значение къде живеете в този момент, да се включите в честванията на деня на Освобождението от османско робство на вашето отечество.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР