В момента е в ход световна златна треска“ за отдавна

...
В момента е в ход световна златна треска“ за отдавна
Коментари Харесай

Геоложкият водород - новата глобална „златна треска“

В момента е в ход международна „ златна тресчица “ за от дълго време подценяван запас, който съгласно последователите му може да изиграе забележителна роля в прехода от изкопаеми горива. Понятието геоложки водород, именуван още бял, златен или естествен, се отнася до водороден газ, който се намира в естествената си форма под повърхността на Земята. Смята се, че той се получава при високотемпературни реакции сред вода и минерали с желязо, написа CNBC.

Водородът от дълго време е разгласен за един от многото евентуални енергийни източници, които биха могли да играят основна роля в енергийния преход, само че по-голямата част от него се създава благодарение на изкопаеми горива като въглища и природен газ - развой, който генерира обилни излъчвания на парникови газове.

Зеленият водород - развой, който включва делене на водата на водород и О2 благодарение на възобновима електрическа енергия - е едно изключение от така наречен " цветна дъга на водорода ". Разработването му обаче е възпрепятствано от внезапно покачващите се разноски и сложната икономическа среда.

Именно в този подтекст набира скорост развиването на геоложкия водород. В момента се организират проучвателни действия в страни като Съединени американски щати, Канада, Австралия, Франция, Испания, Колумбия, Южна Корея и други. Изследване, оповестено по-рано този месец от Rystad Energy, демонстрира, че към края на предходната година 40 компании интензивно са търсили геоложки залежи на водород - в съпоставяне със единствено 10 през 2020 година

Консултантската компания, която разказва търсенето на геоложки водород като " тресчица за бяло злато ", разяснява, че този пик се дължи на очакванията, че неизползваният запас може да бъде " смяна в разпоредбите на играта " в прехода към чиста сила.

Бих споделил, че това е нещо относително остаряло, само че в прочут смисъл и ново. Първият план, който откри водорода, беше преди известно време, само че той по този начин и не се разви. Хората в никакъв случай не са се опитвали съществено да се заемат с изследването на тази опция ", споделя Мин Хой Ле, началник на изследователския отдел за водорода в Rystad Energy.
Случайно изобретение
Откриването на геоложкия водород датира от 1987 година в малко селце на към 60 км от столицата на Мали Бамако. При несполучлив опит за сондаж за вода канадската компания Hydroma попада на обилие от газ без аромат, който се оказва мощно запалителен. Сондажът скоро е запушен и пропуснат.

Почти две десетилетия по-късно при следващи изследвания на мястото са открити геоложки резервоари, съдържащи съвсем чист водороден газ. Днес ресурсът се употребява за зареждане на малийското село Буракебугу. Миналата година откриватели откриха в източната част на Франция, в региона на Лотарингия, може би най-голямото до момента геоложко находище на водород в света. Това ненадейно изобретение в допълнение ускори интереса към капацитета му за произвеждане на чиста сила.

Джефри Елис - геолог-изследовател в Програмата за енергийни запаси на Геологическата работа на Съединени американски щати (USGS) - изяснява, че в подземните резервоари по света може да има заровено голямо количество натурален водород. Въз основа на актуалните знания Елис счита, че в земните глъбини евентуално има към 5 трилиона метрични тона геоложки водород, макар че по-голямата част от него евентуално е прекомерно надълбоко или прекомерно надалеч в морето, с цел да бъде извлечена по стопански рентабилни способи. Въпреки това Джефри Елис споделя, че единствено няколко % от геоложкото добиване на водород могат да бъдат задоволителни, с цел да се задоволи цялото планувано търсене за 200 години.

Потенциалът е налице, само че би трябвало да свършим доста работа ", прибавя той, акцентирайки, че са нужни повече вложения за ускорение на научните проучвания и разработките на ранен стадий.

Миналият месец Министерството на енергетиката на Съединени американски щати разгласи, че с 20 млн. $ ще бъдат подкрепени 16 плана в цялата страна, с цел да се форсира естествения под земята рандеман на водород. Причината - този енергиен запас може евентуално да създава нулеви въглеродни излъчвания, когато се изгаря или употребява в горивна клетка. Ако изчисленията на някои институти като USGS за евентуалния размер, който може да се извлече, се осъществен, геоложкият водород в действителност може да играе много забележителна роля.

В момента естественият водород провокира огромно неспокойствие, само че във връзка с капацитета мисля, че той към момента е малко нерешителен, защото нито един от тези планове не е почнал да създава или извлича водород - като се изключи този в Мали ", споделя Мин Хой Ле от Rystad Energy.

По думите му има доста въпросителни към цялата история с естествения водород, само че наподобява, че зад шума се крие " някакво наличие ".
Искаме ли да бягаме, преди да можем да вървим?
Не всички са уверени в капацитета на геоложкия водород при днешните условия. Някои показват песимизъм във връзка с капацитета му за присъединяване в прехода към чиста сила.

Понякога желаеме да бягаме, преди да можем да вървим ", споделя Ана Мария Ялер-Макаревич, енергиен анализатор в Института за енергийна стопанска система и финансови разбори, като прибавя, че първият близкосрочен приоритет на терена на водорода би трябвало да бъде търсенето на способи за подмяна на така наречен " сив водород " със зелен.

Сивият водород - създаван с природен газ и най-разпространената форма на произвеждане към днешна дата - води до високи излъчвания на парникови газове. Carbon Trust е пресметнал, че по-малко от 1% от настоящето международно произвеждане на водород е без излъчвания.

" Не бъркайте концепцията, че би трябвало да намерим решение, с действителността ", подчертава Джалер-Макаревич.

Отделно от това, Научната коалиция за водорода - група от учени, учени и инженери, които се стремят да внесат учредено на доказателства виждане за ролята на този газ в енергийния преход, съобщи в неотдавнашна обява в блога си, че геоложките залежи на водород сега обезпечават на света по-малко дневна сила от една вятърна турбина. Освен това обединението твърди, че процесът на добиване е обвързван с опасности за околната среда, а провокациите, свързани с превоза и дистрибуцията, значат, че геоложкият водород няма да бъде открит там, където е най-необходим.

Като се имат поради откритията досега, това, което знаем за геоложките водородни системи, и фактът, че удобните условия наподобяват рядко срещани, възможностите за намиране на геоложки водород, който може да бъде извлечен в мащаба на огромните разработки на природен газ, наподобяват относително дребни ", предизвестява обединението на 14 март.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР