В месеца на фотографията. Кой е първият фоторепотер у нас

...
В месеца на фотографията. Кой е първият фоторепотер у нас
Коментари Харесай

Русененски художник е първият фоторепортер у нас

В месеца на фотографията. Кой е първият фоторепотер у нас и какво се знае за него?

Много малко се знае за русенския интервал на този необикновен художник Петър Морозов - споделя откривателят Толя Чорбаджиева. Тя е разкрила данни във фонда на Държавния списък в Русе, че живописецът е бил ученик на Русенската мъжка гимназия. За Морозов е към този момент известно, че е учил в Държавното рисувално учебно заведение, само че ранните му години са обгърнати в мъгла.

" Главната книга, която са днешните дневници, в които записват оценките на учениците, той е записан със съответните оценки по предметите, кой му е бил преподавател по изобразяване, класен началник, шеф, което е доста любопитно... И по този начин добавя картината за него от началния му интервал. Намерихме и една публикация в " Русенска поща ", доста забавен вестник, в който може да се откри информация за живота в Русе, той е написал публикацията 1930 година за това какво се е случило и по какъв начин той е видял Русе през ученическите си години " ", сподели откривателят Толя Чорбаджиева.

В нея той споделя по какъв начин през ваканцията на 1899 година е подредил в взаимна галерия със собствен другар. На входа сложили надпис и всеки клиент можел да подари колкото пожелае.

" От любознание, целият град се изреди да види изложбата ни и пангара се пълнеше всеки ден с по пет пари, 10 пари от всеки клиент. Няма да не помни една доста остаряла старица, която едвам се двежеше. След като изгледа всичко, пристигна при нас " зографчиите ", извади от възела на пошчето си пет пари, пусна ги в пангара, взе ми ръката, целуна и сподели: " Златна ти е ръчичката, баба! " Мен се търкулиха сълзи по бузата ".

Художникът Петър Морозов има забавна орис. Участвал е в Балканската и Първата международна война. В Рисувалното учебно заведение негови преподаватели са Мърквичка и Вешин.Автор е на монументалните художествени платна " Хвърковатата чета на Бенковски " и " Боят за Самарското знаме при Стара Загора ". Но той е и основоположник и на фоторепортерството у нас.

" Смята се, че е първият фоторепортер, защото през 1912 година, повече от 100 години обратно във времето, тогава стартира излизането и издаването на един софийски ежедневник " Утро ". За задачата той стартира да написа там публикации, от самата редакция му купуват доста съвременен за времето си фотоапарат, с който той стартира да снима и да отразява събитията, по които са писани публикации във вестника. И по този начин той се явява първият фоторепотер в България изобщо ", сподели още Толя Чорбаджиева.

Петър Морозов е рисувал и елементарни хора, градове и села, през които е прекосявал. В платната му е наситено с църкви, манастири, часовникови кули, възрожденски улички. Те стават скъпо удостоверение на бита, духа и архитектурата у нас при започване на 20-и век. Сега негови платна са владеене и се пазят във фонда на Националния исторически музей.

Репортер: Виолета Никифорова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР