В Маджарово отбелязват Ден на тракийската памет. Съюзът на тракийските

...
В Маджарово отбелязват Ден на тракийската памет. Съюзът на тракийските
Коментари Харесай

Ден на тракийската памет в Маджарово, гости са вицепрезидентът Йотова и премиерът Янев

В Маджарово означават " Ден на тракийската памет ". Съюзът на тракийските сдружения в България провежда поклонение в памет на жертвите от 1913 година в Мемориалния комплекс. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметниците на войводите Димитър Маджаров, Руси Славов и Капитан Петко челник. В Националното тракийско поклонение ще вземат участие вицепрезидентът Илияна Йотова и министър председателят Стефан Янев.

Очаква се по-късно Илияна Йотова да участва на откриването на  паметна плоча на именития Индже челник в ямболското село Попово. Поводът е 200 години от гибелта на войводата.

Повече за тази историческа персона и за построяването на барелефа споделя заместник-кметът на община Болярово Нина Терзиева:

" На 2 октомври в събота, следва да бъде открит публично паметникът на  Индже челник, в село Попово, община Болярово, област Ямбол, което съгласно проучвания е родното село на бащата на Стоян Индже челник. Изграждането и слагането на паметника е по отношение на навършването на 200 години от героичната гибел на именитата персона.
За построяването на тази паметна плоча беше основан предприемчив комитет, в който участват както представители на община Болярово, управлението, също и локални поданици, които са родом от Попово и желаят да увековечат тази история. Хората желаят това да не се не помни, да си припомняме непрекъснато, че имаме минало.

Всъщност паметникът съставлява барелеф, който  е подложен върху мраморна морена, която е подаяние от притежател на кариера.  Изработката на барелефа  е на скулптора Христо Дюлгеров, от Тополовград, който от няколко месеца работи върху него, към този момент е подготвен. Мраморната морена е подаяние от притежателя на кариерата, в това число са дарени и парични средства за построяването на този монумент.

Стойността на цялостното му създаване, в това число и с всички разноски е към 9000 лв..

Паметникът ще бъде открит в 14 часа, в село Попово, като се чака да участва на формалната разкриване и вицепрезидентът на България Илияна Йотова.  Церемонията ще открият също ръководителят на инициативния комитет и кметът на община Болярово.

Няколко са главните донори за построяването на паметника на Индже челник, измежду тях са и негови наследници, поданици на селото.

Доцент Мильо Петров е един от тях, макар че не живее сега в Попово, само че той е и измежду главните откриватели на самия Стоян Индже челник. 

Скулпторът Христо Дюлгеров е и създател на монумента в Тополовград на Кара Кольо Омарчалията, който е бил знаменосец на четата на  Индже челник.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР