В Лондон Анелия е работила за Alexander McQueen, а Таня

...
В Лондон Анелия е работила за Alexander McQueen, а Таня
Коментари Харесай

Бродираните обувки на сестри Таня и Анелия Кюркчиеви

В Лондон Анелия е работила за Alexander McQueen, а Таня - за Citi Group. Избират тръпката да стартират собствен нов бизнес, друг от фамилния.
Ковид връща в България сестрите Таня и Анелия Кюркчиеви. И двете основават - млад български бранд за обувки, който бързо набира скорост на международната фешън сцена. Компанията им е учредена през 2020 година, като година работят по дизайнa и направата. Първата сбирка се появява през юни 2021, а в края на 2022 година " Атана " може да се похвали с премия в световния конкурс за млади дизайнери MM Awards и с изявления в влиятелни фешън издания.

Обувките на " Атана " са с класическа визия и доста високо качество на направата, само че най-отличителната им линия са бродериите, въодушевени от български шевици и дантелени детайли. " Индустрията е толкоз наситена, че трябваше да е нещо разпознаваемо, модел, който го отличава ", споделя Анелия, която е креативното сърце на дуото - преди да се посвети на личния си бранд, тя работи за фешън къща " Александър Маккуин " (Alexander McQueen) в Лондон, където е дизайнер на бродерии.

" Ние сме типичен бранд with a twist. Има го този детайл на нещо ново и друго, което го отличава ", споделя Анелия, а Таня добавя: " Не желаеме да сме нещо за един сезон, желаеме дамите, които си купуват " Атана ", да влагат и да си показват по какъв начин ще го носят и отсега нататък. " Тя е работила като финансист за американския колос Citi Group в Лондон и като капиталов съветник в частната компания на някогашния английски министър председател Тони Блеър.
Реклама
Освен фокус върху естетиката, бродерията и дизайна Таня и Анелия държат обувките на " Атана " да са комфортни. Самите те са на мнение, че красивите обувки постоянно са неуместни, и по тази причина уточняват дизайна със съответните височини на токовете и употребяват възглавнички, правени в Германия за обувки за танцьори. " Работихме една година по развиването на модела и на формата на калъпа, тъй като бродерията е доста характерен детайл и трябваше време да се напаснат всички съставни елементи и материали. Искахме характерен дизайн на обувката и в това време да не припомня за себе си, като я носиш ", показва Таня.

" Атана " се вършат на ръка в България, в Пещера, от фабрика с дълги обичаи в сектора и три генерации обущари, отдадени на специалността. Повечето материали като кожата, бродериите и други се доставят от Италия.
Обувките се създават в България с материали главно от Италия и Германия Фотограф: Надежда Чипева Next-gen бизнесмени
Таня и Анелия са трето потомство бизнесмени - татко им Жечко Кюркчиев и чичо им Красен Кюркчиев са притежатели на групата " Фикосота ", в която влизат няколко от най-големите компании в България за бяла техника и бързооборотни артикули. Братята Кюркчиеви основават " Фикосота " през далечната 1990 година, а през днешния ден развиват бизнес с експорт в над 70 страни, офиси Букурещ, Киев и Ню Йорк и оборот за 2021 близо 300 млн. лева Предприемачеството несъмнено е в кръвта на фамилията - Сара Кюркчиева, щерка на Красен Кюркчиев и първа братовчедка на Таня и Анелия, е основател на първокласната козметика Orpheus.

" Като сестри, израснали в такова семейство, постоянно сме желали да усетим тръпката от стартирането на нещо напълно ново и концептуално наше. И двете доста се вълнуваме от това, което вършат родителите ни, само че тръпката е доста друга и е страхотна, провокациите са доста разнообразни от това, което сме си представяли. Несравнимо е ", споделя Таня.
Реклама
" Атана " е към момента на безусловно начален стадий и мъчно може да се остойности първичната инвестиция. " Бих обобщила след време, още вършим първите си стъпки - от юни 2021 година, когато изкарахме първата си сбирка, е минало в действителност малко време. Не сме привличали непознати вложения, към този момент съумяваме да се оправим сами. Искаме да имаме съответните достижения, преди да приказваме с някого, който може да ни помогне със идващия стадий ", споделя Таня. Тя прецизира, че и двете със сестра й не престават да работят старите си работи като експерти на свободна процедура. Въпреки това считат " Атана " за главното си занятие и съумяват да се самофинансират.

До момента компанията е произвела малко над 2000 чифта обувки, като сега се създава последната им сбирка за сезон пролет-лято 2023.

" Атана дизайнс " е записана през 2020 година, през първия локдаун, когато и двете се озовават в България - нещо, което не им се е случвало от над 10 години. " Дойдох си за няколко дни, хладилникът ми в Лондон беше цялостен, прането ми беше простряно ", споделя Анелия. Дотогава двете си подмятат проекти за личен бизнес, само че по този начин и не намират времето.
Обувки, които описват истории
Идеята за бродирани обувки се ражда, когато Анелия комбинира пристрастеността си към основаването на триизмерни бродирани техники и форми с обичания фешън артикул на сестра си - обувките. " За мен дамската обувка е доста значим детайл от дамското облекло, тя може да издигне една визия или да я срине, да не приказваме, че в случай че не е комфортна, може да скапе настроението. За мен дамската обувка постоянно е била доста забавна, тя е моята пристрастеност. Ани беше тази, която вкара нейния обичан детайл - бродерията ", споделя Таня.
Анелия Кюркчиева вплита в дизайна на обувките обичания си детайл - бродерията, въодушевена от български шевици и дантела Фотограф: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР