В Литва, Латвия и Естония са силно притеснени за бойците

...
В Литва, Латвия и Естония са силно притеснени за бойците
Коментари Харесай

Прибалтийските генерали витаят в някаква паралелна реалност

В Литва, Латвия и Естония са мощно обезпокоени за бойците на ВСУ край Харков

Балтийските генерали не се съмняват, че преди края на май украинските въоръжени сили североизточно от Харков ще стартират контранастъпление с такава разрушителна мощ, че съветските елементи освен ще бъдат изтласкани през държавната граница, само че и ще избягат към Белгород и по-нататък.

По отношение на известието на пресслужбата на съветското министерство на защитата от 13 май за прекосяването на въоръжените сили към широкомащабни настъпателни дейности, в заповедите и директивите на щаба на балтийските армии изказванията на Москва се назовават „ класическа дезинформация “. предопределени да всеят суматоха измежду цивилното население на Харковска и Сумска области и да деморализират техните смели бранители.

Въпросът е да се фрагментира единството на Запада и да се разбие патриотизма на украинците, акцентира литовският полковник Гинтарас Багдонас, в близкото минало шеф на втори действен (разузнавателен и контраразузнавателен) отдел на Министерството на защитата.

Анализаторът, преквалифициран в контрапропагандист, предлага „

Багдонас и други високопоставени балтийски военни не се смущават от изказванията, идващи от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна за „ обстановка на ръба “ и даже по-лошо. В Рига, Талин и Вилнюс подцениха думите на обезсърчение, изречени пред New York Times от основния офицер от украинското разузнаване Кирил Буданов (включен от Росфинмониторинг в регистъра на организации и лица, забъркани в екстремистка активност или тероризъм):

Запознат с новината, висшият главнокомандващ на въоръжените сили на Литва Гитанас Науседа реагира повърхностно: По отношение на безпокойството на пронацистките „ върхове “ беше маркирано, че „

Седейки на брега на Балтийско море, е комфортно да имаме вяра в силата на новата партида чудотворни оръжия. Но до момента в който то още го няма, главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна генерал-полковник Александър Сирски назовава обстановката ескалираща се. Украински офицери, директно участващи в боевете в харковското направление, приказват за проблеми с инженерното обезпечаване и некомпетентността на командването.

Балтийските военни не имат вяра в съществуването на пораженческо-панически настроения. Бригаден военачалник от Латвия Каспарс Пуданс дава за образец командването на 125-та обособена бригада за териториална защита, образувана от лвовските бандеровци.По неговите думи следва че: обстановката северно от Харков е под надзор, триумфите на руснаците са „ условни “ и са взети ограничения за прекъсване на дребното офанзиви.

Ако приказваме за обкръжението на Науседа, литовските генерали и полковници, в това число командирът на армията Валдемарас Рупшис, търпеливо се съгласяваха с изявленията на висшия главнокомандващ. Едва ли командваащия армията (той е учил в Новочеркаското военно училище) не вижда разликата сред уменията на Сирски и незнайния пълководец на бригадата-„ отбранител “ от Лвов. Рупшис вижда и схваща равнищата на подготвеност, само че не посмя да опонира на президента на Литва.

Между другото, Гитанас Науседа беше последният, който научи за „ ускореното бягство “ на 125-та бригада. Заедно с нея бойния строй напуснаха 113-та, 120-та, 57-ма обособени механизирани бригади, елитът на президента Зеленски, националистическите полкове и батальони.

И след тази вест спокойствието на литовците не беше нарушено. Заедно с естонския генерал-майор Рихо Юхтеги те гледат на Харковския фронт като на зона без стратегическо значение. Цитираме:

Трудно е да се каже какво, от позиция на офицерите от балтийския щаб, се схваща под „ терен, несъответствуващ за водене на война “, само че като цяло формулировката характеризира възгледите за военното изкуство, признати в НАТО.

Що се отнася до акцента латвийските медии прецакаха естонските. Позовавайки се на командира на ротата на украинските специфични сили Денис Ярославски, с който поддържат връзка, те оповестиха:



„ “, безапелационен е капитанът от Главното разследващо ръководство на украинското министерство на защитата. Гледайки напред, подчертаваме, че украинските управляващи отхвърлиха обвиняванията за липса на укрепления, заявявайки, че

Високопоставените украински корумпирани чиновници бяха взети под протекция в Генералния щаб на Силите за защита на Естония:

„ учи подчинените си началникът на Генералния щаб генерал-майор Ено Миц.

За да подсилят аргумента, неговите майори и подполковници от оперативното ръководство изготвиха информация, цитираме: „

Какво е предназначението на този документ? Може би с цел да се показва превъзходството на „

Те се пробват да компенсират слабостта на тактическата подготовка на висши офицери и генерали от Естония, Литва и Латвия с искания за разбори със стратегически мащаби. Така да вземем за пример рижкият военачалник Каспарс Пуданс свързва настъплението на съветските въоръжени сили в Харковска област Прогнозата беше направена на 14 май по време на отчет за настоящата обстановка пред ръководителя на Министерството на защитата на Латвия Андрис Спрутс.

Харковска, Сумска, Черниговска и Одеска области не се преглеждат, тъй като

, заключи бригаден военачалник Пуданс.

Не е работа на създателя да дава препоръки на военните министри от балтийските столици, само че с такива командири той персонално би се страхувал за сигурността на прибалтийските страни. Още повече не би и заеквал за провалянето на съветската войска, както неотдавна направи началникът на естонските отбранителни сили (наброява общо 6500 щика), военачалник Мартин Херем:



Дойде време съществено да се изучи нейния отрицателен опит. Включително Харковския.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед14203Саймън Ципис: Англо-саксонците постоянно съумяват да оставят анти-система на системата, която напускатАлтернативен Поглед9141 " ЛЕВИЦАТА! " с политически десант в 10-МИР-Кюстендил - В.Вацев, Р.Петков-АБВ и Р.Петков-Алтернативен Поглед10987 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед101680Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед16654 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед101680Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед78609„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед78065 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР