В какво може да се превърне една стара и рушаща

...
В какво може да се превърне една стара и рушаща
Коментари Харесай

Дърводелец превръща рушаща се сграда в център по изкуствата в село Смилян

В какво може да се трансформира една остаряла и рушаща се постройка? В Център за занаяти и изкуства, да вземем за пример. Или най-малко такава е фантазията на майстора-дърводелец Раденко Велинов от село Смилян.

Осем години той живее в Шотландия и учи дърводелство при най-хубавите майстори. След това се прибира в Смилян дружно със фамилията си и желае да вдъхне живот на ето тази постройка, в която ще влезем в този момент.



" Това беше някогашната пречиствателна станция или административната постройка на пречиствателната станция към завода за преправка на картофи, плодове и зеленчуци. В продължение на 20 години беше изоставена и се разрушаваше ", напомни Раденко Велинов.

Идеята ми е тук да се оформи едно самобитно пространство за креативен хора от разнообразни занаяти и изкуства и да се оползотвори това място и пространство, което го има в постройката, то е повече от това, което ми би трябвало на мен, споделя концепцията си Велинов.

Ето за какво той събира екип от други хора, с готовност и възторг да се занимават със занаяти и да предават своята пристрастеност на идващите генерации, на децата.

Текст: Величка Петкова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР