В изявление, публикувано на 2 май, основните сепаратистки бунтовнически групи,

...
В изявление, публикувано на 2 май, основните сепаратистки бунтовнически групи,
Коментари Харесай

Сепаратистите в Мали сформираха нова коалиция

В изказване, оповестено на 2 май, главните сепаратистки размирен групи, които се борят против държавните сили в северната част на Мали, обявиха, че основават нова коалиция и назначават за собствен водач лице, подкрепящо независимостта.

След петдневна среща в края на април представителите на Постоянната стратегическа рамка (ПСР) - съюз на размирен групировки с преобладаващо туарегско население - оповестиха основаването на " нова конструкция за да се реализира основаването на обединен политически индивид, носещ претенциите на народа на Азавад ".

Азавад е името на територията, за която претендират сепаратистите в северната част на Мали.

Въоръжените размирен групировки изгубиха контрола над няколко северни града в края на 2023 година след атака на малийската войска, която приключи с завладяването на Кидал - цитадела на придвижването за самостоятелност и главен въпрос за суверенитета на държавното управление.

" Една от главните и значими цели на новата конструкция е да употребява всички вероятни средства, с цел да обезпечи политически и юридически статут на територията на Азауад ", се споделя в изказването, в което се приканва " виталната мощ на Азауад... да се обединят и активизират, с цел да защитят съществуването си на своята територия ".

Според изказването новият съюз, наименуван Постоянна стратегическа рамка за отбрана на народа на Азауад, се ръководи от Билал аг Ачериф, водещ деятел за самостоятелност.

Ашериф е исторически съперник на централното държавно управление и през март бе обект на финансови наказания, наложени от малийските управляващи.

Мали, бедна страна без изход на море в африканския район Сахел, изпадна в рецесия след експлоадирането на въстания за самостоятелност и джихадистки протести в северната част на страната през 2012 година

Страната е под военно ръководство след следващите преврати през 2020 година и 2021 година, като хунтата скъса връзките си с Франция и се ориентира към Русия. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР