В хода на COP28 (Конференция на ООН по изменението на

...
В хода на COP28 (Конференция на ООН по изменението на
Коментари Харесай

Kървавият въглерод: Tъмната страна на решаването на проблема с климата

В хода на COP28 (Конференция на Организация на обединените нации по изменението на климата 2023 г.) деятелите на акцията насочат обръщение към всички, които слушат: пазете се от „ кървавия въглерод “. Предупреждението е обвързвано с въглеродните заеми, които съгласно тях по-скоро утежняват казуса, в сравнение с да се заемат съществено с същинските аргументи за задълбочаващата се климатична рецесия.

Световните водачи, огромният бизнес и медиите се стекоха тази седмица в Дубай за конференцията на Организация на обединените нации за климата COP28 и мнозина чакат, че тя ще докара до огромно разширение на пазара на въглеродни заеми.

Въглеродните заеми са нещо като разрешителни, които компании, физически лица или страни могат да купуват, с цел да компенсират своите въглеродни излъчвания. Да кажем, че вашата организация създава Х излъчвания въглероден диоксид, тогава можете да инвестирате Х планове за понижаване на парниковите газове, като да вземем за пример засаждане на гори или финансиране на възобновима сила, с цел да неутрализирате излъчванията. Това ще разреши на организацията да каже, че е въглеродно неутрална или с ниски излъчвания (въпреки че продължава да цялостни атмосферата с още въглерод).

Въпреки че бранителите на въглеродните заеми имат вяра, че оферират удобен и реален метод за справяне с изменението на климата, това е комплицирана област, която е изпълнена с рецензии. Една от главните е, че те работят като машинация, позволявайки на организациите да наподобяват по-зелени, в сравнение с са в реалност.

Друга съществена рецензия е, че те слагат цена на природата, третирайки земите на коренното население и локалните общности в дадена област като въглеродни ресурси, които могат да бъдат купувани и продавани, с цел да могат замърсителите да продължат да замърсяват. С други думи, въглеродните заеми постоянно са лиценз за присвояване на земя.

„ Всеки, който е угрижен за сериозното справяне с климатичната рецесия, би трябвало да се опълчи на въглеродните заеми “, съобщи тази седмица в изказване организацията за отбрана на правата на коренното население Survival International.

По-рано тази година организацията разгласява отчет, в който се преглежда водещата скица за въглеродни заеми, наречена Northern Kenya Grassland Carbon Project, която има за цел да усъвършенства положението на пасищата и да погълне въглерода в почвите в част от Кения, обитаема с над 100 000 коренни поданици на Самбуру, Борана и Рендиле. Някои от клиентите, които се включиха в схемата, бяха Meta и Netflix.

Survival стига до заключението, че планът унищожава дългогодишните обичайни системи за паша на коренното население и ги заменя с централно следена система, която повече наподобява на комерсиално отглеждане на животни. Те също по този начин настояват, че локалното население не е дало свободно, авансово и осведомено единодушие, преди схемата да отнеме земите им.

Освен това даже не е било ясно дали схемата фактически ще усили съхранението на въглерод в почвите на района.

„ Процесът на инспекция на въглеродните заеми е непоправимо строшен. Например, разкритията на Survival за водещия план за въглеродни заеми, ръководен от Northern Rangelands Trust в Кения, разкри съществени дефекти в частта му, употребена от Meta и Netflix за компенсиране на въглеродните им излъчвания. Проектът освен не разполага със свободното, авансово и осведомено единодушие на коренните поданици на земята, само че даже не съхранява никакъв спомагателен въглерод “, споделят от Survival в неотдавнашното си изказване.

Организацията даже допусна, че схемите за въглеродни заеми могат в действителност да усилят нарушаванията на човешките права, откъдето идва и израза „ кървясъл въглерод “. Схемите за възобновяване на земи, реализирани в името на въглеродните заеми, в последна сметка биха могли да доведат до превръщането на повече земи на коренното население и локалните общности в предпазени територии, вследствие на което тези хора може да останат откъснати от земите на предците си посредством принуждение.

„ COP28 може да се трансформира в бранител на „ кървавия въглерод “, когато държавните управления, огромният бизнес и природозащитните Неправителствени организации работят дружно, с цел да подтикват пазара на въглеродни заеми, вместо да се заемат съществено с същинските аргументи за климатичната рецесия “, добави организацията.

„ Това може да бъде пагубно за коренното население. Въглеродните заеми съставляват нов значим метод за държавните управления, корпорациите и природозащитните Неправителствени организации да печелят от кражбата на земите на тези общества и те към този момент го вършат. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР