В България има резерв на пазара на труда от минимум

...
В България има резерв на пазара на труда от минимум
Коментари Харесай

В България има резерв на пазара на труда от 500 000 работници

В България има запас на пазара на труда от най-малко 500 000 служащи, а работодателите упорстват за импорт на служащи от трети страни, разяснява за Българска телеграфна агенция шефът на Балканския институт по труда и обществената политика и някогашен обществен министър Иван Нейков.

Той уточни, че измежду тези 500 000 служащи са хората с увреждания в трудоспособна възраст, както и тези, за които се твърди, че нито учат, нито работят, а съгласно специалистите на Балканския институт по труда и обществената политика работят доста крепко, само че в сивата стопанска система. В запаса влизат и към 200 хиляди млади пенсионери, които няколко години след пенсионирането имат безусловно непокътната работоспособност, сподели Нейков.

Експертът счита, че настояването на бизнеса за внасяне на служащи от трети страни е в неверна посока, тъй като внасянето на огромни групи хора, въпреки и с благородната концепция да се запълни недостига на пазара на труда, има минуси. Нейков счита, че това може да породи обществени и културни проблеми, както и проблеми, свързани с персоналния живот на тези хора - нужда от споразумяване на жилища, опазване на здравето, ориентирано към тях. Много български служащи считат, че вносът на служащи от трети страни се употребява и като напън за задържане на заплатите в страната, разяснява още Иван Нейков. По думите му работодателите не си дават сметка, че това е улица без излаз,тъй като ще докара до доста спомагателни разноски за тях. "Защото следва навлизането на огромни групи хора, а не на по 10 камериерки, които да бъдат настанени в хотела, в който работят и да им се поемат разноските за храна ", аргументира се специалистът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР