В България има резерв на пазара на труда от минимум

...
В България има резерв на пазара на труда от минимум
Коментари Харесай

Експерт: В България има резерв на пазара на труда от минимум 500 000 работници

В България има запас на пазара на труда от най-малко 500 000 служащи, а работодателите упорстват за импорт на служащи от трети страни, разяснява за Българска телеграфна агенция шефът на Балканския институт по труда и обществената политика и някогашен обществен министър Иван Нейков.

Той уточни, че измежду тези 500 000 служащи са хората с увреждания в трудоспособна възраст, както и тези, за които се твърди, че нито учат, нито работят, а съгласно специалистите на Балканския институт по труда и обществената политика работят доста крепко, само че в сивата стопанска система. В запаса влизат и към 200 хиляди млади пенсионери, които няколко години след пенсионирането имат безусловно непокътната работоспособност, сподели Нейков.

Експертът счита, че настояването на бизнеса за внасяне на служащи от трети страни е в неверна посока, тъй като внасянето на огромни групи хора, въпреки и с благородната концепция да се запълни недостига на пазара на труда, има минуси. Нейков счита, че това може да породи обществени и културни проблеми, както и проблеми, свързани с персоналния живот на тези хора - нужда от споразумяване на жилища, опазване на здравето, ориентирано към тях.

Много български служащи считат, че вносът на служащи от трети страни се употребява и като напън за задържане на заплатите в страната, разяснява още Иван Нейков. По думите му работодателите не си дават сметка, че това е улица без излаз,тъй като ще докара до доста спомагателни разноски за тях. "Защото следва навлизането на огромни групи хора, а не на по 10 камериерки, които да бъдат настанени в хотела, в който работят и да им се поемат разноските за храна ", аргументира се специалистът.

Според шефа на Балканския институт по труда и обществената политика през 2019 година е наложително да бъдат направени промени в трудовото законодателство. Написаното за последните близо 40 години трудово законодателство е за огромните компании, нужен е разбор кое от настоящото законодателство може да се съблюдава от микрофирмите и кое не, сподели Нейков.

В България по данни на Национална агенция за приходите има малко над 300 000 работещи компании, а по данни на Националната организация за дребни и междинни предприятия 93 % от всички тези компании са микропредприятия - с по-малко от девет служащия. Ако желаеме този гръбнак на българската стопанска система - микропредприятията, да действат съгласно закона, да създадем подобен закон, който те да могат да съблюдават, съобщи Нейков.

Знанията, добити по неофициален метод, би трябвало да се признават

Иван Нейков сподели, че би трябвало да се реши и казусът с признаването на познания, добити по неофициален метод. Голяма част от хората, които официално са без подготовка, имат умения и то немалки, сподели Нейков и добави, че е належащо да се направи по този начин, че с наличен и бърз механизъм да се официализират тези познания.
Илюзия е, че ще върнем хората на белия пазар, като не им признаваме знанията и уменията, а ги връщаме назад за по четири години в учебно заведение, добави специалистът.

Иван Нейков счита, че знаци за идна рецесия няма

Реални знаци за идна рецесия в българската стопанска система към момента няма, сподели Нейков. Той добави, че няма и аргументи да считаме, че има нещо, което не сме създали и рецесия ще ни изненада.

"За разлика от интервала 2008-2009 година, когато целият свят се тресеше от рецесията, а в България заявявахме, че рецесията стига до Калотина и продължава след Капитан Андреево, че тук е оазис, в този момент сме много по-трезви и разбираме, че сме лодка в морето, което люлее всички ", сподели Нейков.

Експертът счита, че прогнозата за три процентна инфлация за следващата година ще понижи розовия цвят в оценките на ръководещите за това, че 2019 година ще е година, в която хората ще имат по-висока покупателна дарба. Натрупаната инфлация от тази и последваща година ще сведе до дребни параметри, в случай че изобщо докара до повишаване на покупателната дарба, а не до заледяване, сподели Нейков.

Социалната сфера е една от дребното области, в които беше направена промяна през 2018 година

Според някогашния министър на труда и обществената политика обществената сфера е една от дребното области в ръководството на страната, в която са настъпили промени през 2018 година. Той означи, че за първи път през последните 10 години има същинска нова концепция в обществената сфера и това е основаването на Закона за предприятията на обществената и солидарната стопанска система. България по този метод се наражда измежду дребното страни, които имат ясно законодателство в тази сфера, сподели Нейков и добави, че заслугата е напълно на Министерството на труда и обществената политика. Експертът счита, че предизвикването е да се изработят подзаконовите актове, само че по думите му министерството има задоволително експертен капацитет, с цел да се оправи.

Новото законодателство ще е сериозна поддръжка за съществуващите предприятия, както и за новите предприятия в тази сфера, а през идващите години ще нараства непрестанно техният принос в националната стопанска система, счита Иван Нейков. По думите му обществената и солидарната стопанска система дава опция да се реагира бързо на нови потребности, които се появяват, да се поддържат доста от уязвимите групи в обществото в областта на заетостта и предприемачеството.

Обществото към този момент е с ново отношение и сензитивност към хората с увреждания

По отношение на промяната в политиките за хората с увреждания, Нейков сподели, че би трябвало да се означи, че промяната е направена под напън, който е имал и позитивни, и негативни страни. Ако не беше този напън, аз съм сигурен, че тематиката още веднъж щеше да бъде подмината, щеше да бъде даден от бюджета някой лев от горната страна за хората с увреждания и това е, разяснява Нейков. Натискът имаше решаващо значение за основаване на новата правна рамка, новите правила, даже и новото отношение към хората с увреждания, съобщи Нейков. Според него негативното на работата под напън е, че когато се работи по този начин, рискът да се сбърка е огромен.

Експертът счита, че следва нелеката задача за основаване на подзаконовата уредба, административен потенциал на институциите, които ще правят новата политика, образование на хората, които ще вършат самостоятелната оценка и самостоятелните проекти. "150 милиона лв. в допълнение надалеч не вземат решение всичко, има още доста работа, само че значимото е, че чувствителността на обществото към този момент е изменена ", сподели Нейков. Той е на мнение, че във втората половина или към края на 2019 година към този момент ще има задействана система по новия модел на грижа за хората с увреждания.

"2018 година беше по-добра от 2017 година в обществената сфера от позиция на постигнатото в законодателството, през 2019 година ще похарчим повече пари за обществената сфера, само че въпросът е дали ще има по-добра обществена политика за тези пари ", заключи Нейков.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР