В ароматерапията се използват етерични масла. Това са специални вещества

...
В ароматерапията се използват етерични масла. Това са специални вещества
Коментари Харесай

Етерични масла – балсам за душата и тялото

В ароматерапията се употребяват етерични масла. Това са специфични субстанции с мирис, които се получават от разнообразни елементи на растението – корени, листа, цветове. Растителните аромати са благоуханна каляска, в която впрягаме силата на ароматните субстанции с лечебна цел.

В предишното, до момента в който търсели лечебни свойства на растенията, хората забелязали, че получават ароматни субстанции, сходни на масла, които бързо се изпаряват във въздуха. Заради това свойство, те се назовават етерични масла. За разлика от слънчогледовото масло и маслиновото масло, които оставяли дълго време мазни петна при капване. Чрез поемане на благовонни масла, се усъвършенства настроението и се понижава стресът. Когато етеричните масла се употребяват с лечебна цел, това е ароматерапия.

Основна информация за етерчини масла

История

Етерични масла за лекуване, в религиозни ритуали и балсамиране били употребявани още в античен Египет. Най-популярни са били евкалиптовото и розово масло, получени след дестилиране. Египтяните употребявали благовонни масла от санталово и тамяново дърво, роза и мира.

Една от употребите на ароматните масла е облекчение на болката, лекуване на храносмилателната система, понижаване на тревогата и напрежението. Друга приложимост е в козметиката – растения и билки се употребявали за масла, с които се мажат лицето и кожата, балсами за коса, отвари, лапи, грижа за цялото тяло. В антична Персия дамите познавали разкрасяващите свойства на доста растения. От екстракти на растения те приготвяли мразнообразни артикули за разкрасяване. За козметични потребности персийките стривали дървесни кори като употребявали праха или правели запарка от роза, която смесвали с мехлем. Ефектът на етеричните масла върху душата и тялото бил прочут и в антична Асирия, Гърция, Рим, Индия и арабските страни.

Получаване на етерични масла

Получаването на етерични масла става посредством разнообразни способи на филтрация според от типа на растенията и тяхната приложимост: филтрация с вода, добиване с летливи разтворители, мацерация  и механични – сплескване.

Най-често се ползва дестилацията, тъй като е на ниска цена, дотъпно и обикновено средство.

Базови миризми на етерични масла

Етеричните масла носят следните нотки аромати:

Балсамова миризма — присъщ аромат за смолите. Този мирис оказва помощ на дихателната система.

Етерична миризма — това е мисрис на цветя, който не е дълготраен, не се задържа дълго. Усещането за прелестен мирис е единствено при първичното поемане.

Плодова миризма — най-често този мирис се извлича от семена и се среща при техните етерични масла, Плодовите аромати се изпозват в медицината за лечение на храносмилателната система.

Дървесна миризма — миризма, която е характерна за етеричните масла от дърветата. Този мирис е по-тежък и може да го усещате по-дълго време.

Ето 3 от най-известните ароматни растения:

Портокал (Citrus Sinensis)

Лечебно приложение

Портокалът е прочут като средство за лечeние на заболявания като ревматизъм, скорбут, отравяне. Витамините в състава му го вършат потребен за подрастващите.

Изследвания в Германия открили, че мирис на портокал работи благотворно на съня, провокира приятни сънища, като също въздейства на сърдечния темп, кръвното налягане и дишането.

Разтриване на слепоочията и челото с кора от портокал лекува главоболие и отмалялост.

Козметично приложение

Портокалът е богат на витамини, минерални соли и биоактивни субстанции. От него се подготвят разнообразни маски в козметиката. Отварата от портокалова кора и розова вода основава страхотна маска за лице, която изглажда и стяга кожата. От портокалите, посредством механична обработка се извлича портокалово етерично масло, с което се вършат парфюми, кремове, есенции. Портокаловото етерично масло се употребява като ароматизатор в захарните произведения и безалкохолните.

 Етерични масла – еликсир за душата и тялото Снимка: https://pixabay.com/

Босилек (Ocimum Basilicum)

Лечебно приложение

Босилековото масло има приятна, мощна, характерна, свежа миризма със блудкав усет. Босилекът работи дезинфекционно, противовъзпалително,болкоуспокояващо, тонизиращо, противокашлично, спазмолитично и възбужда апетита. Смята се, че лекува депресии, потиснатост, ужилване от инсекти, колики.

Козметично приложение

Доказано е, че босилекът е мощно средство за тонизиране, поддържане и ободряване. Бори се срещу бръчките и е подобаващ за всевъзможен вид кожа, оказва помощ при юношески пъпки.

В парфюмерията босилековото етерично масло се употребява за приемане на фини, деликатни аромати, а също за производството на дезодоранти, сапуни, паста за зъби.

Поради това, че може да дезинфекцира, босилекът се употребява като наложителна фалшификация в тропичните, топли страни. Служи за фалшификация в кулинарията. Той е значима част от редица ритуали в християнската черква, заради дезинфекционните си качества.

 Етерични масла – еликсир за душата и тялото Снимка: https://pixabay.com/

Ванилия (Vanilla Planifolia)

Лечебно приложение

Ванилията се употребява за лечение на бронхит, малокръвие, за увеличаване на храносмилателния развой, а също има загряващо и газогонно деяние. Влияе на жлъчката, на храносмилателната система като цяло, подтиква мускулната активност. Народните лечители я употребяват като лечебно средства срещу анемия, тресчица, лекуване на нервната система, душeвността, ревматизъм.

Ванилията се употребява във фармацията за ароматизиране на някои лечебни препарати.

Козметично  приложение

Ванилията с помощта на своя мощен, характерен, прелестен мирис се употребява в парфюмерията за прибавяне на нюанси в парфюми, одеколони и дезодоранти, а също и за поправяне на ароматните композиции. В кулинарията ванилията служи за  ароматизиране на сладоледи, торти, ликьори.

 Етерични масла – еликсир за душата и тялото Снимка: https://pixabay.com/

Етеричните масла носят същинско самодоволство, утешение и релакс при приложимост в домашни условия. Лечебните им свойства носят усъвършенстване на здравето, мозъка и тялото на индивида.

Изберете вашия обичан мирис етерично масло и способ на прилагане – вана, дифузер, аромалампа и се насладете на щастието, което ви носи.

 Етерични масла – еликсир за душата и тялото

5/5 - (1 оценка)
Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР