В академичните лаборатории на Калифорнийския университет екип от учени е

...
В академичните лаборатории на Калифорнийския университет екип от учени е
Коментари Харесай

Създадена е вечна“ акумулаторна нано- батерия

В университетските лаборатории на Калифорнийския университет екип от учени е създал „ безконечна “ нанобатерия, която може да работи четири века. Тази неповторима батерия е прецизно тествана и показва капацитет, който надминава актуалните енергийни решения.

Прототипът на нанобатерията сполучливо устоя двеста хиляди цикъла на зареждане и разреждане, което е няколкостотин пъти по-дълго от живота на стандартните литиево-йонни акумулатори, употребявани понастоящем. Президентът на Калифорнийския университет Майкъл Дрейк споделя усещанията си:

„ Експериментът сподели, че кондензаторите не се износват, а самата батерия не губи мощ или потенциал. Нанопроводниците също не се късат “.

И ето главната загадка на това новаторско устройство: нанопроводниците, които построяват тази нанобатерия, са направени от благородния метал злато. Те са покрити с манганов диоксид и гел, което подкрепя ефикасното предаване на ток. Важно е да се означи, че тази батерия остава гъвкава по време на зареждане и не се деформира, което е проблем при стандартните литиево-йонни акумулатори.

Въпреки евентуалните преимущества обаче основаването на такава нанобатерия към момента е доста скъпо. Високата цена я прави към момента недостъпна за всеобщо произвеждане и потребление в всекидневно използваеми устройства.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР