В 12 без 5“ правителството се отказа от собствената си

...
В 12 без 5“ правителството се отказа от собствената си
Коментари Харесай

„В 12 без 5“: Кабинетът оттегли спорния си проект за узаконяването на незаконни строежи

„ В 12 без 5 “ държавното управление се отхвърли от личната си концепция да узакони противозаконните инфраструктурни обекти, изпълнявани по времето на ГЕРБ без нужните строителни бумаги и по порочните инхаус контракти. Това стана ясно от решение на кабинета " Денков – Габриел ", с което отдръпва текстовете си. Решението бе оповестено от зам.-председателя на Народното събрание Росица Кирова тъкмо преди да бъде гласувано на първо четене в пленарната зала.

Спорните промени в Закона за устройство на територията бяха препоръчани предходната година от районния министър  Андрей Цеков, през декември законопроектът бе утвърден от Министерския съвет и потегли към Народното събрание. Той обаче срещна мощна рецензия и от опозицията, която подсещаше на Политическа партия и Демократична България, че пристигнаха на власт със поръчка да спрат кражбите на обществен запас, и от строителния отрасъл.

В последна сметка ръководещите се отхвърлят от желанието си.

В деловодството на Народното събрание на съображение член 87, алинея 1 от Конституцията на Република България и чл.82 от правилника за организацията и активността на Народното събрание, е постъпило решение на Министерски съвет от 2024 година за отдръпване на плана “, съобщи Кирова.
Незаконно строителство
Министър Цеков защитаваше узаконяването на противозаконните инфраструктурни обекти, като споделяше, че това е единственият метод да продължи строителството на „ Хемус “.

Законопроектът мина първо четене в Комисията по районно развиване в Народното събрание при започване на февруари. Тогава ръководителят ѝ Николай Нанков (ГЕРБ) съобщи, че измененията са доста по-добри от тези, които бяха готвени от служебните кабинети. Не на същото мнение обаче бяха специалистите, които непосредствено обявиха, че измененията са „ лобистки “, „ облагодетелстват едни по отношение на други “ и са в „ тежко несъгласие с Конституцията “. Бяха входирани 11 негативни мнения от разнообразни организации и камари на архитекти и строителите.

Идеята на Министерство на регионалното развитие бе да узакони всички противозаконни държавни и общински обекти, които в годините обратно са строени без надлежните документи. Въпреки че в претекстовете на никое място не се говореше за „ Хемус “, то на процедура текстовете щяха да бъдат тип „ прошка “ за лотове от автомагистралата, които се строят по порочните инхаус процедури.

След рухването на ГЕРБ от власт служебните държавни управления, в които министри бяха Кирил Петков и Асен Василев, както и постоянният кабинет " Петков ", когато вътрешният министър Бойко Рашков, изнесоха голям брой данни за злоупотреби. Според тях са извършвани основни ремонти на пътища, прикривани с контракти за настоящо поддържане, ремонтирани са язовири и са укрепвани свлачища единствено на хартия, без да са изпълнявани действителни действия, а даваните десетки и милиони задатъци са били теглени на каса с чували от подставени лица, като съгласно Рашков парите за градежа на лот 5 от " Хемус " са отивали у хора, близки до ГЕРБ, с цел да си строят скъпи хотели.

Засега нищо от това не е потвърдено, Политическа партия и Демократична България влязоха в коалиция с ГЕРБ  и Движение за права и свободи, а Министерството на районното развиване продължи с опитите си да узакони противозаконното строителство.
Какво споделят от сектора
С 11-те мнения експертитеповдигнаха извънредно значими въпроси, като да вземем за пример кой ще носи отговорност за градежите, които би трябвало да се довършат, както и кой ще заплати сметката за обследването на обектите. Камара на архитектите в България (КАБ), Съюз на строителните инженери в България (ССИБ) и Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти (БААИК) сигнализираха, че действието на законопроекта няма краен период и нарекоха текстовете

жесток пробив в открити от десетилетия правила за противозаконното строителство и несъгласие с съществени правила на правовата страна. “

Те предложиха категорично избрани обекти да бъдат узаконени, а причинителите да бъдат глобени. В доста случаи обаче това ще значи, че страната, а несъмнено и някои общини на процедура ще би трябвало да глобяват сами себе си. Това обаче няма да е казус. Вече един път се случи, когато ДНСК издаде актове за нелегално строителство по „ Хемус “, в това число и на държавното „ Автомагистрали “.

Припомняме, че законопроектът бе препоръчан за публично разискване в края на октомври предходната година. Той бе утвърден от кабинета в средата на декември, а в края на празничния месец бе импортиран и за разглеждане в Народното събрание.

От думите на Кирова обаче стана ясно, че кабинетът анулира решението си от декември, с което утвърди измененията в Закон за устройство на територията. Това на процедура значи, че районното министерство и министър Цеков ще би трябвало да мислят нов метод за отпушването на „ Хемус “ и всички други обекти с проблеми.
Предисторията
Това не е първият път, в който районен министър предлага промени в Закон за устройство на територията за точно регламентиране на нелегално строителство, което страната е възлагала в предходни години. Бившият отраслов министър Иван Шишков смяташе, че това може да стане като такива обекти придобият статут на „ толерантност “. Опитите му, обаче на два пъти да прокара измененията в Народното събрание, удариха на камък.

Цялата драма с предложенията на Шишков се разиграваше предходната година. Промените бяха отхвърлени от депутатите в 48-ото Народно събрание с претекстове, че ДНСК не е издала нито един акт за нелегално строителство. Шишков от своя страна се закани да промени това и в действителност го направи.

В средата на април подопечната на Министерство на регионалното развитие ДНСК издаде актове за нелегално строителство на компании, строили лотове от „ Хемус “, в това число и на държавното „ Автомагистрали “. По този метод страната на процедура глоби сама себе си. Актовете се оспорваха в съда от фирмите.

Веднага по-късно за публично разискване, и то по бързата процедура, бе качен още веднъж същият законопроект. Промените в Закон за устройство на територията бяха входирани и в Народното събрание, само че откакто встъпи в служба районният министър Андрей Цеков ги изтекли назад и побърза да показа своята концепция.

Преди това като член на районната комисия Цеков разясняваше, че със законопроекта на Шишков може да бъде отворена кутията на Пандора, защото не е ясно какъв брой обекти ще попаднат в обсега на толерантност. Подобен недостатък обаче Цеков не съумя да види в личната си концепция.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР