Увеличенията на заплатите, уредени чрез Колективният трудов договор, ще важат

...
Увеличенията на заплатите, уредени чрез Колективният трудов договор, ще важат
Коментари Харесай

Д-р Кокалов: Предлагаме базовата заплата на един санитар да е 910 лв. в натоварените болници

Увеличенията на заплатите, уредени посредством Колективният трудов контракт, ще важат за всички, а освен за държавните лечебни заведения, и няма да може да се подписват контракти с медици под избраните в КТД базисни заплати. Това сподели пред Българска национална телевизия ръководителят на Федерацията на синдикатите в опазването на здравето към КНСБ и член на Надзорния съвет на НЗОК доктор Иван Кокалов.

„ Крайно време е да сложим някакъв ред в опазването на здравето във връзка с заплащането. Лекарите, сестрите, санитарите, лаборантите и всички, които работят екипно в опазването на здравето, би трябвало да бъдат добре заплатени и това да не зависи единствено от желанието на шефовете на лечебните заведения “, сподели той.

Д-р Кокалов акцентира, че НЗОК подписва контракти за избран брой услуги, които закупува. „ Който желае да работи с публични средства, ще би трябвало да съблюдава избрани правила, които ще бъдат написани в Националния рамков контракт. Цените на клиничните пътеки ще бъдат увеличени с 25%. В някои от лечебните заведения, където натоварването е повече, базовата заплата на един санитар ще е 910 лв.. Поне това е, което ние предлагаме “, добави той.

В отговор на въпрос за заплатите в Спешните центрове доктор Кокалов съобщи, че те се финансират непосредствено от бюджета на страната и не работят с НЗОК. „ При всички положения заплатите в незабавните центрове би трябвало да бъдат повече, тъй като не работят с НЗОК. В момента обаче се договарят заплатите за тези лечебни заведения, които работят с НЗОК “, сподели той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР